מאמרי מערכת

ד''ר איתן פאר במאמרו ב''הארץ'': נשים בגיל המעבר, אל תוותרו על טיפול הורמונלי !

24/04/2016

מאת מערכת אי-מד

במאמר המתפרסם היום ב''הארץ'' מציין ד''ר איתן פאר, מנהל מרפאת גיל המעבר ברמב"ם ובמכבי צפון, שרק 15% ממיליון הנשים בגיל המעבר בישראל זוכות לטיפול הורמונלי נכון.

הסיבה המרכזית לכך, מסביר פאר,  היא פרשנות מוטעה למחקר ה-WHI הידוע, שפורסם לפני 14 שנה וקשר בין טיפולים הורמונליים לעליה בסיכון לסרטן השד, וגרם בשלב ראשון להפסקה כמעט מוחלטת בשימוש בתחליפי הורמונים.

בהמשך התברר כאמור שממצאי המחקר נותחו ופורשו באופן שגוי, בעיקר על רקע העובדה שמשתתפות המחקר היו בגיל ממוצע 63, כ-13 שנה מבוגרות מהגיל הממוצע של גיל המעבר, וכתוצאה מכך חלה הטיה בממצאים.

פאר מציין שרק לאחרונה פירסמה עורכת מחקר ה-WHI מאמר ב-NEJM (אשר דווח על ידנו כאן ) ש שבו למעשה הכתה על חטא תוך שהיא מציינת שהפרשנות לממצאים הייתה לא נכונה.

פאר מעדכן כי מאז פורסמו מחקרים שהראו שקיימים הורמונים שדווקא קשורים להפחתת הסיכון לסרטן שד  (ובראשם האסטרוגן) וכן סוגים של פרוגסטרון הניתנים לנשים עם רחם כדי להגן על רירית הרחם מפרוגסטרון שאינם משפיעים על הסיכון לסרטן שד (כשהסוגים שכן היו קשורים לעלייה בסיכון הוצאו מהשוק) .

בנוסף, מדגיש פאר, נכנסו לשוק תכשירים הורמונליים חדשים, יעילים ביותר , במינונים נמוכים, שגם עשויים לתרום לירידה בסרטן השד, כמו גם להפחתת הסיכון לאירועים קרדיווסקולרים, ולאוסטיאופורוזיס.

למרות זאת, כאמור בפתיח, עדיין רק 15% מהנשים מטופלות כהלכה בטיפול הורמונלי, מציין פאר. הוא קורא לרופאים הרלבנטיים להתעדכן במחקרים החדשים ולפעול להחזרת האמון של נשים בטיפול ההורמונלי.

למאמר בהארץ

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני