חדשות

צריכה של בשר אדום, אגוזים והסיכון לסוכרת הריונית (Diabetes Care)

08/02/2013

מאת מערכת אי-מד

צריכה של בשר אדום מעלה את הסיכון לפתח סוכרת הריונית באופן משמעותי, בעוד שאכילת אגוזים עשויה להוריד סיכון כזה, כך לפי ממצאים חדשים ממחקר ה- Nurses' Health Study II שפורסמו בגליון של Diabetes Care.

החוקרים ניתחו את צריכת המזון טרם ההריון בלמעלה מ-15,000 נשים עם 21,457 הריונות, שכללו 870 אבחנות חדשות של סוכרת הריונית. לאחר שהתאימו את הנתונים לגיל, BMI, מרכיבים בדיאטה כמו צריכת שומן וכולסטרול ועוד, נראה שצריכה גבוהה יותר של חלבון מן החי נקשרה לסיכון מוגבר באופן משמעותי לפתח סוכרת הריונית, בעוד שצריכה של חלבון צמחי נקשרה לירידה משמעותית בסיכון. לדברי החוקרים, צריכה של בשר אדום נקשרה לעליה בסיכון לסוכרת הריונית גם במחקרים קודמים, אך הקשר בין צריכה של קטניות ואגוזים לסוכרת הריונית לא הוערך בעבר, כמו גם הקשר בינה לבין צריכת חלבון ממקור אחר (כמו דגים, עוף ומוצרי חלב). ממצאיהם מציעים כי אצל נשים בגיל הפריון, צריכה של חלבון מן הצומח במקום חלבון מן החי, או שימוש במקורות חלבון בריאים יותר כמו אגוזים, קטניות ואף עוף או דגים, עשויה להוריד באופן משמעותי את הסיכון לסוכרת הריונית. כשהשוו בין החמישונים העליונים והתחתונים מבחינת  הצריכה, החוקרים קבעו כי הסיכון רב המשתנים לפתח סוכרת הריונית היה 1.49 עבור הקבוצה שצרכה בעיקר חלבון מן החי, לעומת כ-0.69 עבור הקבוצה שצרכה בעיקר חלבון מהצומח.

החוקרים מסכמים כי החלפה של 5% מצריכת האנרגיה מפחמימות לחלבון מן החי נקשרה לסיכון מוגבר של 29% לסוכרת הריונית, בועד שהחלפה של 5% מצריכת האנרגיה מפחממות לחלבון מן הצומח הפחית את הסיכון ב-51%: החלפה של מנה אחת מצריכת הבשר האדום הכללית ביום עם מקור חלבון בריא יותר נקשרה לסיכון מופחת של 29% לסוכרת הריונית אם מקור החלבון היה עוף, 33% סיכון פחות כשמקור החלבון היה דג, 51% סיכון מופחת עם צריכת אגוזים ו-33% כמקור החלבון היה קטניות . צריכה של אגוזים בעת ההריון נקשרה כאמור עם סיכון מופחת לסוכרת הריון, כשיחס הסיכונים הוא 0.73 בחמישון העליון מול התחתון.  אגוזים הם מקור טוב לחלבון מן הצומח, עשירים בשומנים לא רווים, סיבים ומגנזיום והם בעלי אינדקס גליקמי נמוך, ונמצאו קשורים גם במחקרים קודמים לסיכון מופחת לסוכרת סוג 2. לעומתם, מחקרים קודמים מצאו קשר בין צריכה של בשר גם להשמנה בטווח הארוך, סוכרת סוג 2, מחלות לב, שבץ ותמותה מכל סיבה.

לתקציר המחקר

Diabetes Care. Published online February 1, 2013

לכתבה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני