חדשות

הנחיות חדשות תומכות בבדיקות סקר לתסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Meta)

06/08/2019

 

על-פי הנחיות חדשות מטעם ה-Endocrine Society יש להשלים בדיקות סקר סדירות לכל חמשת המרכיבים של תסמונת מטבולית במבוגרים בגילאי 40-75 שנים.

 

בעדכון ההנחיות משנת 2008 קוראים המומחים לרופאים לעקוב אחר כל אחד מהמרכיבים הבאים במהלך ביקורים במרפאה: לחץ דם, היקף מותניים, רמות טריגליצרידים בצום, ריכוזי חלקיקי HDL ו-LDL וסוכר בדם.

 

ההמלצה לבדיקות סקר שגרתיות נועדה למניעה ראשונית של מחלה קרדיווסקולארית טרשתית וסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגילאי 40-75 שנים. למרות שההמלצה מתמקדת בקבוצת הגילאים 40-75 שנים, ההנחיות עשויות להתאים גם למטופלים מעבר לטווח גילאים זה.

 

מעבר להתערבות ראשונית לשינוי אורחות חיים, יש להתייחס בנפרד למניעה מחלה קרדיווסקולארית טרשתית ולמניעת סוכרת מסוג 2.

 

בחולים עם אבחנה של מחלה קרדיווסקולארית טרשתית ו/או סוכרת מסוג 2, יש להשלים בדיקות סקר לכל חמשת המרכיבים של תסמונת מטבולית כל שלוש שנים. עם זאת, מומלץ גם למדוד את היקף המותניים כל שנה.

 

מעבר לאורח חיים וטיפול התנהגותי כקו-הגנה ראשון, ההנחיות תומכות בהשלמת הערכה גלובאלית של חולים בסיכון גבוה לחיזוי הסיכון להתפתחות בתוך עשר שנים של מחלה כלילית, או מחלה קרדיווסקולארית טרשתית, לפני התחלת טיפול תרופתי או התערבות אחרת.

 

הכותבים מציעים עוד לאמץ גישה לטיפול באורחות החיים בחולים עם לחץ דם של מעל 130/80 מ"מ כספית במטרה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית.

 

עדכון נוסף נוגע לטיפול באספירין שאינו מומלץ עוד למניעה ראשונית של מחלות לב וכלי דם, בשל העדר עדויות מספקות לתועלת זו.

 

באשר למניעת סוכרת, בחולים עם טרום-סוכרת יש להשלים כל שנה בדיקות סקר לסוכרת מסוג 2. באופן ספציפי, ההנחיות ממליצות על בדיקות המוגלובין מסוכרר, סוכר בצום, או סוכר לאחר-שעתיים עם בדיקה נוספת לאישור האבחנה.

 

גם במקרה זה, שינוי אורחות חיים מומלץ כקו-ראשון כנגד סוכרת מסוג 2. עם זאת, במידה והחולים אינם מגיבים להתערבות זו, מומלץ מטפורמין כטיפול תרופתי להפחתת רמות הסוכר בדם.

 

J Clin Endocrinol Metab 2019

 

לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני