הרצאות מצגות

האם הטיפול במיגרנות בישראל הוא בחזקת תת טיפול? הרצאתו של ד''ר ריבר מתוך הכנס החצי שנתי של האיגוד הנוירולוגי

11/07/2005

 ההרצאה בחסות

בכנס האיגוד הנוירולוגי האחרון הציג ד"ר ירון ריבר תוצאות של מחקר פתוח שנעשה במטופלים הסובלים ממיגרנה שטרם טופלו בטריפטנים ואשר קיבלו במסגרת המחקר ריזלט 10 מ"ג בטבליה מסיסה. 

להלן סיכום המחקר, והמצגת שהוצגה במסגרת הכנס החצי שנתי של האיגוד .

מיגרנה הינה מחלה שכיחה (12% באוכלוסיה הכללית), הפוגעת בתפקודם של הסובלים ממנה ובאיכות חייהם. מחקרים מצביעים  כי רופאים נוטים להמעיט בחומרתה של פגיעה זו, ולפיכך לא   מספקים לה מענה הולם, לרבות טיפול ספציפי אבורטיבי להתקף.

בוצע מחקר שהקיף 126 חולים שלא טופלו בעבר בתרופות מקבוצת הטריפטנים.

מתאם המחקר היה ד"ר דוד זכרוביץ, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואת המשפחה, והיועץ המדעי היה ד"ר ירון ריבר מהמרכז הרפואי בני ציון בחיפה.

החולים שהשתתפו במחקר טופלו קודם לכן בשורה ארוכה של תרופות שאינן מקבוצת הטריפטנים    (NSAID’s, אקמול, ארגוטמין ו/או תכשירים אנלגטיים אחרים). החולים לא טופלו קודם לכן בתכשירים ממשפחת הטריפטנים. המדגם כלל 107 נשים ו- 19 גברים, בני 19-65 – באורח המייצג את שכיחות המחלה, הגבוהה יותר אצל נשים.

המחקר בחן את השימוש בריזלט במינון של 10 מ"ג, בטבליה מסיסה. החולים התבקשו ליטול מנה של 10 מ"ג ויכלו לקחת מנה נוספת לאחר שעתים. כל חולה התבקש לדווח על התרופות בהן טופל בשני התקפי המיגרנה האחרונים. דווחו גם תופעות לוואי לכל תרופה, והערכת יעילות בסולם של 1 (לא יעיל) עד 5 (יעיל מאד). שביעות רצון כללית של החולה ושל הרופא מהטיפולים האחרונים דווחו בסולם של 1 (כלל לא שבע רצון) עד 5 (מאד שבע רצון). החולים מלאו "יומן חולה" לאחר 30 דקות, שעתיים, 4 שעות. בנוסף, הם מלאו שאלון איכות חיים ונכות לאחר 24 שעות.

ממוצע שביעות הרצון של החולים מהטיפול הקודם היה נמוך למדי, ועמד על 2.2 (מתוך 5). הרופאים היו מרוצים עוד פחות, עם ציון של 2.03. 83% מהחולים דרגו הטיפול בריזלט כטוב יותר מטיפול הקודם אותו קבלו. רק 5.5% מהחולים דווחו על תופעות לוואי. 8 חולים סבלו מחזרת הכאב לאחר נסיגתו. 9.5% מהחולים נטלו מנה שניה. 83.9% מהחולים דווחו על מוגבלות חמורה טרם הטיפול בריזלט לעומת 9.7% מהחולים אשר דווחו על מוגבלות קשה 4 שעות לאחר נטילת ריזלט.

24 שעות לאחר הטיפול, למרות אי חזרה של הכאב והסימפטומים הנלווים להתקף, 40% מהחולים דיווחו על POSTDROME  הכולל הפרעות ריכוז, אנהדוניה, הפרעה ביכולת לבצע עבודות הבית, ומפלס אנרגיה נמוך לעומת 60% מהחולים שדווחו על העדר נכות/מוגבלות או על מוגבלות תפקודית קלה.

המחקר מדגים את היעילות הרבה של ריזלט 10 מ"ג, בטבלייה מסיסה בחולים אשר לא נחשפו לטריפטנים. הסבילות לתרופה טובה, והשפעתה החיובית בולטת לא רק במדדי הכאב אלא גם על איכות החיים והנכות של החולים.

למצגת

לתקציר באנגלית

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני