מאמרי מערכת

שילוב של בטא אינטרפרון ואטורוסטטין יכול להגביר את פעילות המחלה בטרשת נפוצה.

31/12/2008

מאת דר' רויטל גנדלמן-מרטון, עורכת מאמרי המדור

 

רקע

בטא אינטרפרונים הם טיפול מבוסס לטרשת נפוצה מסוג relapsing remitting. מנגנון הפעולה האחראי ליתרונם הטיפולי אינו ידוע. לאחרונה הוצגו נתונים לגביי אטורווסטטין, מעכב של ה-HMG-CoA   רדוקטאז, סטטין המשמש להפחתת כולסטרול, לפיהם התרופה מפחיתה את חומרת ומספר החזרות במודל בע"ח של טרשת נפוצה, ה- murine experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE) . בבני אדם עם טרשת נפוצה מסוג relapsing remitting , מחקר קליני קטן עם מונותרפיה של סימווסטטין הפחית את מספר ונפח הנגעים ב- MRI מוח.

 מטרת העבודה היתה לבדוק את הבטיחות של מתן אטורווסטטין במינון גבוה לחולים עם טרשת נפוצה מסוג relapsing remitting הנוטלים אינטרפרון beta 1a , μg 44 שלוש פעמים בשבוע.

 

שיטות

חולים עם טרשת נפוצה מסוג relapsing remitting, יציבים מבחינה קלינית, ועם טיפול מקובל

באינטרפרון beta 1a תת-עורי, חולקו אקראית לקבלת פלצבו או אטורווסטטין במינון של 40 או 80 מ"ג ליום למשך 6 חודשים. בדיקות סמויות של MRI מוח ובדיקות נוירולוגיות בוצעו בנקודת ההתחלה ובחדשים 3, 6 ו- 9. בדיקות מעבדה (תפקודי כבד, כולסטרול, CK) בוצעו כל חודש. מדדי התוצאה העיקריים היו קביעת רעילות התרופה באמצעות בדיקות המעבדה ואק"ג וקביעת פעילות המחלה, קלינית או ע"י הופעת נגעים חדשים ב- MRI.

 

תוצאות

26 חולים קיבלו לפחות מנה אחת של תרופת המחקר. ב- 10 מבין 17 שקיבלו אטורוסטטין במינון של  40 או 80 מ"ג ליום היו נגעים חדשים או מאדירים ב-  MRI T2או חזרות קליניות של המחלה. רק באחד מבין 10 החולים עם פלצבו היתה חזרה עם נגעים פעילים ב- MRI. החולים שקיבלו אטורווסטטין היו בסיכון גבוה יותר למחלה פעילה קלינית או רדיולוגית בהשוואה לקבוצת הפלצבו. שינויים משמעותיים בבדיקות המעבדה כללו רק רמות נמוכות יותר של כולסטרול בחולים שקיבלו אטורווסטטין.

 

מסקנות

השילוב של אטורווסטטין במינון של 40 או 80 מ"ג ליום עם אינטרפרון beta 1a , μg 44 שלוש פעמים בשבוע בחולים עם טרשת נפוצה גורם לפעילות מוגברת של המחלה, קלינית וב- MRI. יש לנקוט זהירות במתן שילוב תרופתי זה.

 

Birnbaum G, Cree B, Altafullah I, Zinser M, Reder AT. Combining beta interferon and atorvastatin may increase disease activity in multiple sclerosis. Neurology 2008;71:1390-5.

 

הצעות לקריאה נוספת:

 

1. Vollmer T, Key L, Durkalski V, et al. Oral simvastatin treatment in relapsing-remitting multiple sclerosis. Lancet 2004;363:1607-8.

2. Sorensen PS, Frederiksen JL, Lycke J, Sellebjerg F. Does simvastatin antagonize the effects of interferon beta? Interim safety analysis of the ongoing SIMCOMBIN study. Mult Scler 2007;13:S25.

3. Markovic S, Speer D, Jin J, et al. Statin and intramuscular interferon beta-1a combination therapy is safe and well tolerated in patients with clinically isolated syndrome suggestive of multiple sclerosis, a pilot study. Mult Scler 2007;13:S270.

4. Youssef S, Stuve O, Patarroyo JC, et al/ The HMG-CoA reductase inhibitor, atorvastatin, promotes a Th2 bias and reverse paralysis in central nervous system autoimmune disease. Nature 2002;420:78-84.

5. Dhawan N, Reder A. Statins block interferon signaling in human immune cells: potential loss of the therapeutic effect of IFN- beta in multiple sclerosis. Neurology 2007;68:A364.

 

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני