חדשות

אורח חיים בריא ותזונה נכונה עשויים להפחית מוגבלות בחולי טרשת נפוצה (Neurology)

13/12/2017

הקפדה על תזונה נכונה, הכוללת צריכה רבה של פירות, ירקות ודגנים מלאים, לצד צמצום צריכת סוכר ובשר אדום, מלווה בדרגת מוגבלות נמוכה יותר בחולי טרשת נפוצה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש דצמבר בכתב העת Neurology.

המחקר הנוכחי הינו חלק ממאגר North American Research Committee on MS. לצורך המחקר שנערך בשנת 2015 נשלחו שאלוני תזונה ל-11,000 משתתפים פעילים, במטרה להעריך את תסמיני טרשת נפוצה ודרגת מוגבלות על-בסיס מערכת Patient-Determined Disease Steps.

מדד איכות תזונה שימש להערכת כל משתתף והתבסס על צריכת פירות, ירקות, דגנים מלאים, תוספי סוכר ובשר אדום/מעובד, כאשר מדד גבוה יותר העיד על תזונה בריאה יותר.

החוקרים מדווחים כי 6,989 משתתפים השיבו לסקר וסיפקו מידע אודות הרגלי התזונה. בקרב משתתפים עם מדדי איכות תזונה בחמישון העליון תועדו רמות נמוכות יותר ב-20% של "מוגבלות חמורה יותר", בהשוואה לאלו בחמישון התחתון של מדדי איכות התזונה. בחולים בחמישון העליון של איכות התזונה תועדו גם מדדי דיכאון נמוכים יותר.

עם זאת, החוקרים לא מצאו קשר בין איכות התזונה ובין חומרת עייפות, כאב, או תסמינים קוגניטיביים.

מאחר ואיכות תזונה ירודה מלווה לעיתים קרובות באורחות חיים לא-בריאים אחרים, החוקרים בחנו אם קשר דומה קיים בחולים עם טרשת נפוצה באמצעות מדדים של משלב אורחות חיים בריאים, שכללו שמירה על משקל תקין, פעילות גופנית סדירה, העדר עישון ודיאטה טובה מהממוצע (מוגדרת בנוכחות מדד גבוה מחציון מדד איכות התזונה).

מהנתונים עלה כי בחולים שהקפידו על משלב אורח חיים בריא תועד סיכוי נמוך יותר משמעותית לדיכאון חמור (יחס סיכויים של 0.53), כאב (יחס סיכויים של 0.56), עייפות (יחס סיכויים של 0.69), ותסמינים קוגניטיביים (יחס סכיכויים של 0.66) לאחר תקנון למשך המחלה, דרגת מוגבלות, גיל ומין. עוד זוהה קשר בין תוצא משולב להערכת אורח חיים בריא ובין סיכוי נמוך יותר למוגבלות (יחס סיכויים של 0.45).

החוקרים מזהירים כי לא ניתן לקבוע כי מדובר בקשר סיבתי, מאחר ומצב גופני או נפשי ירוד עשויים להוביל לאיכות תזונה ירודה, בחירות מזון לא טובות ואורחות חיים שליליים אחרים. הם קוראים להשלים מחקריפ נוספים בנושא.

Neurology. Published online December 6, 2017

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני