חדשות

דיכאון מלווה בסיכון מוגבר להפרעה בתפקוד נוירולוגי ונגעים מוחיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-AAN)

14/05/2020

 

דיכאון מלווה בירידה בתפקוד נוירולוגי והופעת נגעים מוחיים חדשים בחולים עם טרשת נפוצה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ה-AAN.com לאחר ביטול כנס ה-American Academy of Neurology עקב מגפת COVID-19.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיכאון הינה הפרעה נפוצה בחולים עם טרשת נפוצה, כאשר עלו תיאוריות רבות באשר לגורמים לכך. עם זאת, הקשר בין דיכאון ובין פעילות טרשת נפוצה אינה מובן היטב ומטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין דיכאון ובין התוצאות הנוירולוגיות בטווח הקצר באוכלוסיה זו.

 

החוקרים אספו נתונים קליניים ותוצאות בדיקות MRI בתחילת המחקר ובביקורי מעקב לאחר 12 חודשים אודות משתתפים במאגר MS-PATHS (Partners Advancing and Health Solutions), מאגר הכולל חולים מעשר מרכזי טיפול בטרשת נפוצה. נתונים קליניים ודמוגרפיים, תוצאי מטופלים, מדדי תפקוד נוירולוגי ומדדי MRI.

 

מדגם המחקר כלל 1,333 חולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית אשר לא סבלו מדיכאון (73.7% נשים, גיל ממוצע של 45.6 שנים, משך מחלה ממוצע של 13.7 שנים), כאשר 1,172 חולים סבלו מדיכאון (78.4% נשים, גיל ממוצע של 45.9 שנים, משך מחלה ממוצע של 14.3 שנים).  ניתוח מותאם הושלם במטרה לתקן לערפלנים אפשריים בין הקבוצות.

 

לאחר תקנון, התוצאות העידו כי בחולים עם דיכאון תועדו תוצאות גרועות יותר במבחן מהירות הליכה ומבחן מהירות עיבוד. בחולים שסבלו מדיכאון תועד עוד סיכון גבוה יותר להופעת נגעים חדשים העוברים האדרה בבדיקת MRI (יחס סיכויים של 5.89, רווח בר-סמך 95% של 2.236-15.517). ממצאים אלו מעידים על קשר בין דיכאון ובין פעילות נוירו-דלקתית במערכת העצבים המרכזית.

 

לאחר 12 חודשים, מהירות עיבוד המשיכה להיות גרועה יותר בקבוצת החולים עם דיכאון. עוד זיהו החוקרים מגמת ירידה במדדי מהירות הליכה לאחר 12 חודשים וירידה במדדי מיומנות ידנית בתחילת המחקר ולאחר 12 חודשים בקרב אלו עם דיכאון, אך מגמות אלו לא היו מובהקות סטטיסטית.

 

מעניין לציין, לא זוהו הבדלים משמעותיים בתוצאים לפי דיווח המטופלים לאחר 12 חודשים, למרות החמרה בתפקוד נוירולוגי, עדות לכך שהחולים עצמם לא שמו לב שמצבם החמיר.

 

מהמחקר עולות עוד מגמות לא מובהקות סטטיסטית לפיהן בקבוצת החולים עם דיכאון היו עדויות לעליה בנפח נגעי T2 וירידה בנפח המוח, פרקציה של החומר הלבן והאפור ונפח חומר אפור קורטיקאלי בתחילת המחקר ולאחר 12 חודשים.

 

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים וגדולים יותר.

 

מתוך כנס ה-AAN

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני