מאמרי מערכת

תוצאות נוירו-התפתחותיות בתינוקות שנולדו במשקל לידה מאוד נמוך עם חשיפה טרום לידתית ל-Dexamethasone לעומת Betamethasone (מתוך PEDIATRICS)/ ד''ר ברזילי, עורך נאונטולוגיה

03/03/2008

 

מטרת המחקר הנוכחי הייתה להשוות התפתחות תוצאות נוירו-התפתחותיות בלתי רצויות בגיל מתוקן של 18-22 חודש בתינוקות, שנולדו במשקל לידה מאוד נמוך, בעלי חשיפה ל- Dexamethasone או ל- Betamethasoneלפני הלידה ובתינוקות שלא קיבלו סטרואידים לפני הלידה.

 

התינוקות, שהשתתפו במחקר, נולדו במשקל לידה מאוד נמוך (401-1000 גרם). התינוקות היו תחת טיפול של המוסד הלאומי לבריאות הילד בין האחד בינואר 2001 וה-30 באפריל 2003. כל התינוקות הוערכו מבחינה נוירו-התפתחותית בגילאים מתוקנים של 18-22 חודש. התוצאות הוגדרו כאינדקס התפתחות מנטלית מתחת ל-70 ואינדקס התפתחות פסיכו-מוטורית מתחת ל-70 של BSID-2 (Bayley Scales of Infant Development-II), עיוורון דו צדדי, שימוש במכשיר שמיעה דו צדדי, שיתוק מוחין וליקוי נוירו-התפתחותי. ליקוי נוירו-התפתחותי הוגדר כאחת או יותר מהתוצאות הנ"ל.

 

1124 תינוקות התאימו לקריטריוני המחקר. לא נמצאו קשרים משמעותיים סטטיסטית בין חשיפה טרום לידתית ל- dexamethasone ובין כל תוצאה, שנבדקה במהלך תקופת המעקב בהשוואה לחוסר חשיפה לסטרואידים לפני הלידה. חשיפה ל- betamethasone לפני הלידה הייתה קשורה עם ירידה בסיכונים לליקוי בשמיעה ולליקוי נוירו-התפתחותי ועם עלייה בסבירות למצב לא פגום בהשוואה לחוסר חשיפה לסטרואידים לפני הלידה. בהשוואה ל- betamethasone, dexamethasone היה קשור עם טרנד לכיוון סיכון גבוה יותר לאינדקס התפתחות פסיכו-מוטורי של מתחת ל-70, עם עלייה בסיכון לליקוי שמיעה ועם ירידה בסבירות למצב לא פגום.

 

לסיכום, חשיפה ל- betamethasone לפני הלידה קשורה עם עלייה בסבירות למצב נוירו-התפתחות לא פגום ועם ירידה בסיכון לליקוי בשמיעה בגיל מתוקן של 18-22 חודש בקרב תינוקות, שנולדו במשקל לידה מאוד נמוך זאת בהשוואה לחשיפה טרום לידתית ל- dexamethasone או לחוסר חשיפה לסטרואידים לפני הלידה. עד ביצוע מחקר קליני רנדומאלי, טובת התינוקות היא לקבל betamethasone ולא dexamethasone כשאפשר.

 

 

PEDIATRICS Vol. 121 No. 2 February 2008, pp. 289-296 

 

 

 

הערות עורך:

מחקר זה מצביע שוב על היתרונות שבמתן בטאמטזון על דקסמטאזון טרום-הלידה בפגים קטנים במיוחד. יתכן ויש לטפל בבטאמטזון גם לאחר הלידה ולא בדקסמטאזון?

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני