מאמרי מערכת

ניתן לזהות אוטורגולציה לקויה בפגים על ידי שימוש ב-Spatially Resolved Spectroscopy (מתוך PEDIATRICS)/ מאת ד''ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה

11/06/2008

 העדר אוטורגולציה מוחית בפגים קשורה עם תוצאות בלתי רצויות, אך הערכת מוחם של פגים ליד מיטת החולה נחשבת בעייתית. החוקרים השתמשו ב-spatially resolved spectroscopy כדי למדוד ריווי חמצן מוחי באופן מתמשך (בוא כאינדקס חימצון רקמה). בנוסף, נעשה שימוש בקורולציה של אינדקס חימצון רקמה עם פלוקטואציות ספונטאניות בלחץ דם עורקי ממוצע כדי להעריך אוטורגולציה מוחית.

 

אינדקס חימצון רקמה ולחץ דם עורקי ממוצע נמדדו באופן מתמשך בתינוקות, שנולדו בשבוע היריון מאוד מוקדם (n=24) עם גיל היריון ממוצע של 26 (+/- 2.3 סטיות תקן), כאשר המדידה בוצעה בגיל פוסט נטלי ממוצע של 28 (+/- 22 סטיית תקן) שעות. הקורולציה בין לחץ דם עורקי ממוצע ובין אינדקס חימצון רקמה הוערכה על ידי שימוש בטכניקות אנליזה cross-spectral. ערכי קוהורנטיות שיקפה את הכוח של הקורולציה הלינארית, בעוד שתוספת בתפקוד העברה שיקפה את האמפליטודה של שינויי אינדקס חימצון רקמה יחסית לשינויי לחץ דם עורקי ממוצע.

 

ערכי קוהרנטיות גבוהים (coherence שווה או גדול מחצי) הופיעו ב-9 תינוקות, שנולדו בגיל הריון צעיר יותר, משקל לידה נמוך יותר ולחץ דם עורקי ממוצע נמוך יותר בהשוואה לתינוקות עם קוהרנטיות מתחת לחצי. תינוקות עם קוהרנטיות גבוהה היו בעלי ניקוד CRIB (Clinical Risk Index for Babies) חציוני גבוה יותר ושיעור גבוה יותר של תמותה ניאונטלית. קוהרנטיות של 0.5 ומעלה ניבאה תמותה עם ערך מנבא חיובי של 67% וערך מנבא שלילי של 100%. בניתוח רב משתני, קוהרנטיות בלבד היה הפרדיקטור הטוב ביותר של תמותה וניקוד CRIB בלבד היה הפרדיקטור הטוב ביותר של קוהרנטיות.

 

לסיכום, קיים מתאם גבוה בין לחץ דם עורקי ממוצע ובין אינדקס חימצון רקמה מצביעה על אוטורגולציה מוחית לקויה בפגים חולים קלינית. משתנה זה קשור בנוסף עם תמותה ניכרת. לאנליזת Cross-spectral של לחץ דם עורקי ממוצע ואינדקס חימצון רקמה יש את הפוטנציאל לספק הערכה ליד מיטת החוליה של אוטורגולציה מוחית ולהנחות בהתאם התערבויות טיפוליות.

 

PEDIATRICS Vol. 121 No. 3 March 2008, pp. e604-e611

 

 

הערות עורך:

עבודה נחמדה זו, מוכיחה את אשר היה ידוע מקודם על העדר אוטורגולציה של זרימת הדם למח בפגים. איני בטוח לגבי השימוש הקליני של המכשור הזה. כיום, ישנם סוגי ניטור רבים המיועדים לנסות ולנטר את מוחם של הפגים, אני סבור שעדיין לא מצאנו את השיטה האידיאלית.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני