מאמרי מערכת

אי ספיקת כליות חריפה בתינוקות שנולדו במועד עם אספיקציה פרי-נטלית (מתוך Arch Pediatr)/ ד''ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה

11/06/2008

 

מעורבות כליה שכיחה בתינוקות עם אספיקציה פרי-נטלית, נמצאת בקורולציה עם חומרת הנזק הנוירולוגי ומחמירה את התוצאים הנוירולוגים בטווח הארוך.

 

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את ההיארעות של אי ספיקת כליה חריפה לאחר אספיקציה פרי-נטלית, לתאר את הקשר בין חומרת הנזק המוחי ובין אי ספיקת כליה ולהעריך את התפקיד של נזק כליתי על תוצאים נוירולוגים בטווח הקצר והבינוני.

 

במחקר הנוכחי השתתפו 87 תינוקות, שנולדו במועד ואושפזו בבית חולים בטוניס בשל אנצפלופתיה איסכמית היפוקסית בין האחד בינואר 2003 ועד ל-30 ביוני 2005. תפקוד הכליה הוערך על ידי מדידת אוראה וקראטינין בפלזמה בגיל 48 שעות. אי ספיקת כליה הוגדרה כרמת קראטינין מעל ל-90mumol/l. בדיקה נוירולוגית בוצעה ביום 7. התינוקות ששרדו היו תחת מעקב של אותו רופא בכיר שטיפל בהם.

 

במהלך תקופת המחקר, 87 תינוקות, שנולדו במועד, אושפזו בבית החולים בשל אנצפלופתיה איסכמית היפוקסית. דרגת הליקוי הנוירולוגי נקבעה בהתאם לסיווג סרנט (Sarnat), כאשר בשלב הראשון היו 9 תינוקות (10.3%), בשלב השני 67 (77% תינוקות) ובשלב בשלישי 11 תינוקות (12.6%). אי ספיקת כליה קרתה ב-15 תינוקות (17.2%), כאשר 10 מתוכם היו שייכים לקבוצת השלב השני. תוצאות תפקוד הכליה היו טובות בכל התינוקות ששרדו עם נרמול רמת קראטינין בסרום בין יום 5 ל-15. 8 תינוקות מתו, כאשר 3 מתוכם סבלו מאי ספיקת כליה. בדיקה נוירולוגית הייתה לא תקינה ב-36 מתוך 72 תינוקות (50%) ללא אי ספיקת כליה וב-9 מתוך 12 תינוקות (75%) עם אי ספיקת כליה. בקרב 12 התינוקות עם אי ספיקת כליה, 7 סבלו ממאפיינים נוירולוגים לא תקינים בעת השחרור מבית החולים. הערכה נוירולוגית בין 6 ל-18 חודשים הייתה לא תקינה ב-4 מתוך 12 התינוקות (33%), שסבלו מאי ספיקת כליה בהשוואה ל-8 מתוך 72 תינוקות (11%) ללא אי ספיקת כליה.

 

לסיכום, אי ספיקת כליה זמנית נפוצה באספיקציה פרי-נטלית. אי ספיקת כליה נמצאת בקורולציה עם חומרת תוצאים נוירולוגיים. הערכת תפקוד הכליה תוך שימוש ברמת קראטינין בסרום נמצאת בקורולציה עם תוצאים נוירולוגים, אך יש לקבוע מוקדם אמצעים אחרים, שמעריכים תפקוד כליה, כלומר תפקוד טובולרי, כדי לנבא תוצאים נוירולוגים לאחר אנצפלופתיה איסכמית היפוקסית.

 

 הערות עורך:

מזה זמן רב אנו יודעים כי אי-ספיקת כליות חריפה קשורה ל-HIE, הרושם האישי שלנו היה שלילודים שפיתחו אי-ספיקת כליות חריפה היתה פרוגנוזה טובה יותר מבחינה נוירולוגית לעומת ילודים שלא, אולם מחקר זה מראה את ההיפך.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני