מאמרי מערכת

הדיוק בניטור EEG לצד מיטת החולה בזיהוי פרכוסים ביילודים שנולדו במועד (Pediatrics) / ד''ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה

13/07/2008

 

במסגרת מחקר חדש שפורסם ב-Pediatrics ביקשו החוקרים להשוות בין בדיקת aEEG (Amplitude-Integrated Electroencephalography ) עם ערוץ-בודד בלבד, בדיקת aEEG עם שני ערוצים בלבד, ובדיקת aEEG בשילוב עם EEG עם שני ערוצים אל מול בדיקת EEG סימולטאנית מתמשכת קונבנציונאלית לזיהוי פרכוסים ביילודים שנולדו במועד, במטרה להעריך את הדיוק של בדיקת EEG עם מספר ערוצים מוגבל ולהשוות בין השיטות השונות של ניטור EEG לצד מיטת החולה.

 

יילודים שהופנו למרכז רפואי שלישוני בעקבות פרכוסים קליניים עברו בדיקת EEG סימולטאנית מתמשכת קונבנציונאלית וניטור 2-ערוצים (C3-P3 ו-C4-P4) לצד מיטת החולה. שני נוירולוגים העריכו באופן בלתי-תלוי את הממצאים. שני מומחים בנאונטולוגיה סקרו את התוצאות משילוב בדיקות aEEG ו-EEG עם 2-ערוצים, ואת בדיקות EEG עם ערוץ בודד ו-EEG עם שני ערוצים.

 

21 יילודים שנולדו במועד נוטרו במסגרת המחקר. פרכוסים זוהו בשבעה משתתפים עם עד 12 פרכוסים, כאשר יילוד אחד אובחן עם סטאטוס אפילפטיקוס. פרכוסים זוהו נכונה ב-6 מבין 7 היילודים שעברו בדיקת aEEG בשילוב עם EEG עם שני-ערוצים. ביילוד שלא אובחן זיהו החוקרים פרכוס בודד במשך 12 שניות. באמצעות בדיקת aEEG בשילוב עם EEG עם שני-ערוצים, 31 מבין 41 היילודים עם פרכוסים פרט לסטאטוס אפילפטיקוס, אובחנו נכונה (רגישות של 76%, סגוליות של 78%, ערך מנבא חיובי של 78%, ערך מנבא שלילי של 78%), עם שיעור הסכמה גבוה בין הבודקים.

 

הפרכוסים שלא-אובחנו היו בעיקר פרכוסים בעלי גלים חדים ואיטיים ממקור אוקסיפיטלי בחולה בודד (7 מבין 10 פרכוסים).  במהלך 351 שעות הניטור התקבלו תשע תשובות חיוביות-שגויות (תשובה חיובית-שגויה אחת עבור כל 39 שעות ניטור). החוקרים ייחסו זאת לארטיפקטים וגורמים הקשורים בשרירים או באלקטרודות. רגישות בדיקת aEEG בלבד (1 או 2 ערוצים) היתה נמוכה (27-56%) עם שיעור הסכמה נמוך בין בודקים.

 

לסיכום, לאור הממצאים החוקרים סבורים כי בדיקת EEG עם מספר ערוצים מוגבל המשלבת aEEG ו-EEG עם שני ערוצים, עם פענוח ע"י נאונטולוגים מנוסים, מאפשרת לזהות את מרבית הפרכוסים החשמליים ביילודים בסיכון.

 

Pediatrics Vol. 121 No. 6 June 2008, pp. 1146-1154

 

הערות עורך:

לאחרונה אנו עדים לתהליך של נסיונות לנטר את הפעילות המוחית בילודים באופן רציף. למרות המסקנה של המאמר, אישית אני פחות מרוצה מן התוצאות, עדיין רגישות וסגוליות של פחות מ-80% אינה נראית לי מספקת. לדעתי, הטוב ביותר, במידת האפשר הוא ניטור של וידאו EEG במשך 24 שעות עם פענוח של נוירולוג מנוסה ב-EEG.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני