מאמרי מערכת

לפגים יש תגובה שונה בין המינים לזיהומים נשימתיים ולאפקט המגן של חלב אם (מתוך PEDIATRICS)/ ד''ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה

20/07/2008

 

התפקיד המגן של הנקה מפני מחלת ריאות חריפה וקשה בתינוקות מבוסס היטב, אך המנגנון שלו אינו ברור. מרבית ההיפותזות מניחות שלהנקה יש הגנה פסיבית דומה בכל תינוק, אך מספר תצפיות הדגימו שהיתרונות של חלב אם בהגנה מפני מחלת ריאות קשה עשויים להיות שונים בהתאם למין.

 

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע האם האפקט של הנקה על המועדות לפתח מחלת ריאות חריפה וקשה בקרב תינוקות בסיכון גבוה שונה בין בנות ובנים.

 

החוקרים ניתחו פרוספקטיבית את המידע תוך שימוש בשתי אסטרטגיות שונות :

 

  1. פרדיקטורים של אפיזודה ראשונה של אשפוז חוזר על ידי ניתוח חד ורב משתני תוך שימוש ב-Poisson regression.
  2. מספר ממוצע של אשפוזים חוזרים בין הקבוצות תוך שימוש במודלי רגרסיה בינומינליים שליליים.

 

במחקר השתתפו 119 תינוקות, שנולדו במשקל לידה מאוד נמוך ובסיכון גבוה. הנקה הגנה על בנות אך לא על בנים מפני מחלת ריאה חריפה וקשה. האינטראקציה בין הנקה ומין הייתה מובהקת קלינית וסטטיסטית גם לאחר תקנון למשתנים, שיכולים להשפיע על חומרת מחלת הריאה. המחלה הייתה הכי קשה בקרב בנות, שניזונו על ידי פורמולה (לעומת בנים שניזונו על ידי פורמולה).

 

לסיכום, הנקה מורידה את הסיכון למחלת ריאה חריפה וקשה בבנות אך לא בבנים. ממצאי המחקר הנוכחי מציעים שההגנה של הנקה לא נובעת באופן אוניברסאלי ממעבר פסיבי של חיסון הומורלי (שלא שונה בין המינים), שהסימפטומים הנשימתיים עשויים להגיב למודולציה לא ספציפית ובנוסף מצביעים על כך שפגים ממין נקבה, שלא יונקים, נמצאים בסיכון לפתח מחלת ריאה חריפה וקשה.

 

PEDIATRICS Vol. 121 No. 6 June 2008, pp. e1510-e1516

 

 

הערות עורך:

מחקר זה מבסס שתי הנחות הידועות היטב לכל דרדק בכיתה ו' בבי"ס יסודי. האחת, שיש הבדל בין בנים לבנות; והשנייה, שבנות הן בעצם המין החזק. וביתר רצינות, עדיין לא ברור המנגנון שבו חלב-אם מגן מפני זיהומים נשימתיים, וכעת גם לא ברורה העובדה מדוע הוא מגן בצורה שונה בין בנות לבנים.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני