מאמרי מערכת

ההערכה הקלינית בחדר לידה של פגים שנולדו לפני 26 שבועות היריון לניבוי ההישרדות / מאת ד''ר ברנרד ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה

20/04/2010

מתוצאות מחקר חדש שפורסם ב-Pediatrics עולה כי הערכת נאונטולוגים את סיכויי ההישרדות של פגים שנולדו לפני שבוע 26 להיריון, על-פי המראה הקליני והתגובה המוקדמת להחייאה, אינה-מדויקת.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהניאונטולוגים טוענים כי במקרים של פגות קיצונית, הם מתבססים על "מראה התינוק" בחדר הלידה, בהחלטה אם להתחיל במאמצי החייאה. מחקרים קודמים הדגימו קורלציה ירודה בין הסימנים הקליניים המוקדמים ובין הפרוגנוזה.

 

במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לקבוע אם נאונטולוגים יכולים לנבא במדויק את ההישרדות עד לשחרור של פגים שנולדו לפני שבוע 26, על-בסיס המראה של התינוק בדקות הראשונות לאחר הלידה.

 

במסגרת המחקר הוצגו סרטוני וידאו של החייאה של 10 פגים שנולדו לפני שבוע 26 להיריון לניאונטולוגים בכירים ורופאים בהשתלמות, משלושה מרכזים במלבורן, אוסטרליה. לצופים נמסר גם מידע טרום-לידתי. מוניטור שהיה זמין בכל סרטון הדגים את קצב הלב וריוויון החמצן בדם של התינוק. הרופאים התבקשו להעריך את סיכויי ההישרדות עד לשחרור של כל תינוק, בשלוש נקודות זמן: 20 שניות, 2 דקות, ו-5 דקות לאחר הלידה.

 

17 נאונטולוגים בכירים ו-17 רופאים בהשתלמות השלימו את המחקר. עקומות ROC (Receiver Operating Characteristics) חושבו לקבוצות המשולבות ולכל קבוצה בנפרד. היכולת של הרופאים לנבא את ההישרדות הייתה נמוכה: 0.61 (95% CI = 0.54-0.67) לאחר 20 שניות, 0.59 (95% CI = 0.52-0.64) לאחר 2 דקות, ו-0.61 (95% CI = 0.55-0.67) לאחר 5 דקות. דרגת הניסיון לא השפיעה על הדיוק בניבוי ההישרדות.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי אין מקום להישענות נאונטולוגים על המראה הראשוני והתגובה המוקדמת להחייאה בניבוי ההישרדות במקרים של פגות קיצונית.

 

PEDIATRICS Vol. 125 No. 3 March 2010, pp. e559-e564

 

הערות עורך:

מחקר זה מדאיג בכך שלא ניתן על-סמך המראה בזמן הלידה להעריך את סיכויי ההשרדות. לכן, לפי מחקר זה אין להחליט לשבט או לחסד ע"ס מהלך ההחייאה בחדר הלידה (לפחות עד 5 דקות לאחר הלידה). הפתעה נוספת הינה שניאונטולוגים בכירים לא צדקו יותר מרופאי הילדים. הטענה העיקרית כנגד המחקר הזה היא שהרופאים צפו בקעי וידאו של ההחייאה ולא נכחו ממש.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני