מאמרי מערכת

המאפיינים של זיהום פולשני בקנדידה ביילודים / מאת פרופ' ברנרד ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה

15/12/2010

גורמי סיכון לזיהום פולשני בקנדידה כוללים טיפול אנטיביוטי קודם, נוכחות צנתר מרכזי או צינור הנשמה והמרכז הרפואי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו ב-Pediatrics.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי זיהום קנדידה פולשני הינו סיבה מובילה לתחלואה ותמותה על-רקע זיהומים ביילודים בעלי משקל לידה נמוך באופן קיצוני (מתחת ל-1000 גרם). במסגרת המחקר הנוכחי הם בחנו את גורמי הסיכון המנבאים זיהום בפגים בסיכון גבוה, וערכו השוואה בין שיקול דעת קליני ובין מודל לניבוי זיהום קנדידה פולשני.

 

המחקר כלל מדגם עוקבה פרוספקטיבי תצפיתי של יילודים בעלי משקל לידה של 1000 גרם ומטה, מ-19 מרכזים. בכל הערכת אלח-דם, תועד המידע הקליני, נלקחו תרביות והרופאים תיעדו באופן פרוספקטיבי את הערכתם את הסבירות לזיהום קנדידה פולשני. שני מודלים פותחו לניבוי זיהום קנדידה פולשני: (1) גורמי סיכון הניתנים לשינוי; (2) מודל קליני בעת תרבית הדם לניבוי זיהום קנדידה.

 

137 מבין 1515 היילודים (9.0%) אובחנו עם זיהום קנדידה ראשוני, כפי שנקבע לפי תרבית חיובית ממקור אחד, או יותר, מבין הבאים: דם (96 יילודים), נוזל שדרה (9 יילודים), שתן מקטטר (52 יילודים), או נוזל גוף סטרילי אחר (10 יילודים). שיעורי התמותה לא היו שונים בין יילודים עם תרבית דם חיובית ובין אלו עם תרבית שתן חיובית יחידה. היארעות קנדידה נעה בין 2% ל-28% ב-13 המרכזים שכללו 50 יילודים ומעלה. גורמי סיכון ניתנים לשינוי כללו צנתר מרכזי, טיפול אנטיביוטי רחב-טווח (דוגמת דור שלישי של צפלוספורינים), טיפול תוך-ורידי בתחליבים שומניים, צינור הנשמה וטיפול אנטיביוטי קדם-לידתי. למודל הניבוי הקליני חושב שטח מתחת לגרף ROC (Receiver Operating Curve) של 0.79, והיה עדיף על שיקול הדעת הקליני (0.70) בניבוי זיהום קנדידה פולשני בהמשך.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהמחקר הנוכחי עולה כי גורמי הסיכון לזיהום קנדידה פולשני כוללים טיפול אנטיביוטי קודם, נוכחות צנתר מרכזי או צינור הנשמה והמרכז הרפואי. נראה כי מודלים מנבאים טוב יותר את הסיכון לזיהום קנדידה פולשני משיקול דעת קליני.

 

PEDIATRICS Vol. 126 No. 4 October 2010, pp. e865-e873

 

הערות עורך:

ממחקר זה מאשש שוב את גורמי הסיכון הידועים של זיהום פולשני בקנדידה. המחקר גם מצביע על כך שקשה לנבא באופן קליני נוכחות של זיהום סיסטמי בקנדידה. מכאן אנו למדים שבפגים עם גורמי הסיכון עלינו להתחיל טיפול אנטי פטרייתי מוקדם ככל האפשר עוד לפני שהתפתחו הסימנים הקליניים המלאים.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני