חדשות

הבדלים בגודל הלב בגיל מבוגר בין פגים ואלו שנולדו במועד (JAMA Cardiology)

17/07/2020

 

בקרב מתבגרים ומבוגרים צעירים שנולדו לפני 32 שבועות היריון מסת הלב וגודל חדרי הלב קטנים משמעותית , בהשוואה לביקורות תואמות בגיל שנולדו במועד, כך עולה מתוצאות מחקר חתך שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology.

 

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לאפיין את מבנה הלב ותפקודו במתבגרים ומבוגרים צעירים שנולדו פגים, על-בסיס בדיקות MRI של הלב. מחקר החתך נערך במרכז רפואי אקדמי וכלל מתבגרים ומבוגרים צעירים שנולדו פגים ו-52 ביקורות תואמות בגיל שנולדו במועד והשלימו בדיקת MRI של הלב. התוצאים העיקריים של המחקר כללו מדידות להערכת מתח, מסת ונפח שני החדרים.

 

מדגם המחקר כלל 40 מתבגרים ו-70 מבוגרים. בקרב משתתפים בשתי קבוצות הגיל אשר נולדו מוקדם גודל שני חדרי הלב היה קטן יותר, בהשוואה למשתתפים שנולדו במועד: מדד נפח חדר שמאל בתום-דיאסטולה עמד בממוצע על 72 לעומת 80 מ"ל/מ"ר בקרב מתבגרים ועל 80 לעומת 92 מ"ל/מ"ר במבוגרים בקרב פגים לעומת ביקורות תואמות בגיל שנולדו במועד, בהתאמה. בנוסף, מדד נפח חדר שמאל בתום-דיאסטולה עמד על 30 לעומת 34 מ"ל/מ"ר ועל 32 לעומת 38 מ"ל/מ"ר, בהתאמה.

 

נפח הפעימה גם היה קטן יותר במתבגרים לעומת מבוגרים בקבוצת הפגים, בהשוואה לאלו בגיל תואם שנולדו במועד, עם ממוצע של 42 לעומת 46 מ"ל/מ"ר ו-48 לעומת 54 מ"ל/מ"ר, בהתאמה, אם כי מקטעי הפליטה של שני החדרים היו שמורים.

 

מסת שני החדרים הייתה נמוכה יותר באופן מובהק סטטיסטית במתבגרים ומבוגרים שנולדו פגים: מדד מסת חדר שמאל עמד על 39.6 לעומת 44.4 ועל 40.7 לעומת 49.8, בהתאמה. ניתוח המתח בלב העיד כי במבוגרים שנולדו מוקדם התכווצות-יתר של הלב, בעיקר של החדר הימני.

 

החוקרים כותבים כי ההבדלים המורפולוגיים הללו בפגים שנולדו מוקדם עשויים להשפיע על הסיכון למחלות לב וכלי דם במהלך החיים.

 

JAMA Cardiology 2020

 

לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני