חדשות

שכיחות גבוהה של הפרעות גדילה בתינוקות שנולדו במשקל לידה נמוך מאוד (Acta Pediatrica) והערות עורך ניאונטולוגיה, ד''ר ברזילי

19/05/2022

למרות התקדמות אדירה בטיפול ביילודים, הפרעות בדפוס הגדילה של תינוקות שנולדו במשקל לידה נמוך מאוד הן נפוצות מאוד, בפרט בתינוקות עם תחלואה משמעותית, כך עולה מנתונים חדשים ממחקר מישראל שפורסמו בכתב העת Acta Pediatrica.

 

במסגרת המחקר ביקשו דר' נעה אופק שלומאי, מנהלת יחידת פגים ויילודים בבית החולים הדסה עין כרם, ושותפיה, לבחון את דפוס הגדילה לאחר לידה של תינוקות עם וללא תחלואה משמעותית בינקות. הם התבססו על נתוני Israel Neonatal Network on VLBW Infants לזיהוי תינוקות במשקל לידה של עד 1500 גרם, אשר נולדו בישראל בין 2009 עד 2018. הגדילה לאחר לידה נקבעה בשתי תקופות זמן בנות חמש שנים: 2009-2013 (4,583 תינוקות) ו-2014-2018 (4,558 תינוקות).

 

התוצאים שנבחנו כללו הפרעה בגדילה לאחר לידה בדרגה קלה או חמורה, או העדר הפרעה בגדילה. תחלואות בינקות כללו תסמונת מצוקה נשימתית (Respiratory Distress Syndrome, או RDS), BPD (Bronchopulmonary Dysplasia), NEC (Necrotizing Enterocolitis), PDA (Patent Ductus Arteriosus) ודימום תוך-חדרי בדרגה 3-4.

 

מדגם המחקר כלל 9,141 תינוקות, מהם 2,089 עם תחלואה משמעותית אחת לפחות ו-7,052 תינוקות ללא תחלואה משמעותית.

 

בקרב תינוקות ללא תחלואה משמעותית, ב-2.1% תועדה הפרעה חמורה בגדילה לאחר-לידה, ב-23.7% תועדה הפרעה קלה בגדילה לאחר לידה וב-74.2% לא הייתה הפרעה בגדילה. מנגד, בקרב תינוקות עם תחלואה משמעותית, שיעורי הפרעה חמורה או קלה בגדילה עמדו על 13.6% ו-43.9%, בהתאמה, כאשר רק ב-42.5% לא תועדה הפרעה בגדילה לאחר לידה (P<0.0001).

 

החוקרים כותבים כי לצד המאמצים להפחית תחלואה של תינוקות במשקל לידה נמוך מאוד, ייתכן צורך בתכנית פרטנית יותר עם מעקב אחר אלו עם תחלואה משמעותית, לאור הסיכון הגבוה להפרעות גדילה וסיכון אפשרי לסיבוכים נוירו-התפתחותיים.

 

Acta Pediatrica, May 1, 2022

 

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד''ר ברנרד ברזילי:

מאמר זה חשוב ביותר לכולנו מאחר והוא בוצע על האוכלוסיה שלנו במדינת ישראל. הפרעה בגדילה לאחר הלידה קשורה להתפתחות סיבוכים. לא ברור האם הסיבוכים נגרמים עקב ההפרעה בגדילה או שמא ההפרעה בגדילה הינה בשל הסיבוכים הללו. לא ברור מהי הסיבה או המסובב. מכאן ברורה גם למשל ההמלצה של האיגוד האמריקאי לגבי הפגים שבסיכון לפתח ROP שאחד הקריטריונים לסיכון לפתח ROP הינו הפרעה בגדילה לאחר הלידה.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני