מאמרי מערכת

מחקר אקראי, כפול-סמיות ומבוקר באמצעות פלצבו בוחן את השפעת ה- theophylline במניעת נפרופתיה ואזו-מוטורית בילודים פגים הסובלים מתסמונת מצוקה נשימתית/סקירתו של ד''ר ברזילי

08/03/2006

תוצאותיו של מחקר מעידות כי מתן theophylline יעיל במניעת נפרופתיה ואזו-מוטורית בקרב פגים הסובלים מתסמונת מצוקה נשימתית.

נפרופתיה ואזו-מוטורית הינה ליקוי כלייתי שכיח בפגים, ומטרת המחקר היתה לקבוע האם theophylline עשוי למנוע נפרופתיה ואזו-מוטורית בקרב ילודים פגים הסובלים מתסמונת מצוקה נשימתית.

במחקר האקראי, כפול הסמיות, שבוקר באמצעות פלצבו נכללו 50 פגים שנולדו עד השבוע ה-32 ונזקקו להנשמה. הילודים קיבלו מנת theophylline תוך ורידית במינון של 1 מ"ג לק"ג או פלצבו במהלך 3 ימים.

נפח השתן במהלך 24 שעות נמדדה בכל יום. בימים 2, 5, ו-11 נלקחו דגימות דם ונאספו דגימות שתן במהלך 12 שעות ונבדקו בהן רמות האלקטרוליטים, הקראטינין והאוריאה.

ביום 1, היתה כמות השתן שניתנה גדולה באופן מובהק סטטיסטית בקבוצת ה- theophylline ((0.9)2.4 מ"ל לק"ג לשעה) בהשוואה לקבוצת הפלצבו ((1.0)1.6 מ"ל לק"ג לשעה; ערך ; p = 0.023). שכיחות ה- oligoanuriaהיתה נמוכה באופן מובהק סטטיסטית בקבוצה שטופלה באמצעות theophylline, בהשוואה לקבוצת הפלצבו (5% לעומת 33%).

24 שעות לאחר מתן הטיפול הראשון של theophylline או פלצבו, היה ריכוז הקראטינין בסרום נמוך באופן מובהק סטטיסטית בקרב נבדקי קבוצת ה- theophylline ((0.23)0.76 מ"ג לד"ל) בהשוואה לנבדקי קבוצת הפלצבו ((0.41)1.0 מ"ג לד"ל; ערך p = 0.025). ביום 5 נצפתה עליה ברמות הקראטינין בסרום בשתי הקבוצות. ביום 11נצפתה ירידה מובהקת ברמות הקראטינין בסרום, בהשוואה ליום 5, ללא הבדל בין שתי הקבוצות.

החוקרים מסיקים כי בילודים פגים הסובלים מתסמונת מצוקה נשימתית, מתן מוקדם של theophylline משפר את תפקוד הכליות במהלך היומיים הראשונים לחייהם.

Archives of Disease in Childhood - Fetal and Neonatal Edition 2006;91:F80-F84

הערות עורך:

ידוע כי תאופילין הינו גורם משתן (כמו הקפה של הבוקר). כמו-כן אנו מניחים שפגים עם RDS עדיף לשמור אותם מעט על הצד היבש של החיים. לכן, מתן תאופילין יכול לעזור במנגנון זה. עדיין קיים הויכוח בין נאונטולוגים שונים מה עדיף: האם מתן מניעתי של תאופילין לכל הפגים או רק לפגים המתחילים לעשות אפניאות, שהרי הטיפול העיקרי בתיאופילין הוא למניעת אפניאות.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני