חדשות

דיאטה ים-תיכונית עשויה לסייע בשימור תפקוד כלייתי במבוגרים עם מחלת לב כלילית (Clinical Nutrition)

25/03/2022

 

במבוגרים עם מחלת לב כלילית שהקפידו על דיאטה ים תיכונית התפקוד הכלייתי נשמר טוב יותר, בהשוואה לאלו שהקפידו על דיאטה ים-תיכונית לאורך חמש שנים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition.

 

החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי, אקראי, מבוקר, שכלל 1,002 מבוגרים בגילאי 20-75 שנים עם מחלת לב כלילית, ללא אירועים קליניים במהלך ששת החודשים טרם הגיוס למחקר, ללא מחלות חמורות אחרות ועם תוחלת חיים צפויה של לפחות חמש שנים.

 

מעבר לטיפול קונבנציונאלי למחלת לב כלילית, המשתתפים חולקו באקראי להקפדה על דיאטה ים תיכונית, כאשר לפחות 35% מכלל הקלוריות היו ממקור שומן ועד 50% מהקלוריות היו ממקור פחמימות; או דיאטה דלת-שומן כאשר לפחות 55% מהקלוריות היו ממקור פחמימות ופחות מ-30% היו ממקור שומן. המשתתפים היו במעקב לאורך חמש שנים, כאשר המשתתפים סווגו על-פי התפקוד הכלייתי, שהוגדר כתקין (514 חולים), עם הפרעה קלה (286 חולים) או הפרעה חמורה (53 חולים) בקצב הפינוי הגלומרולארי.

 

לאחר חמש שנים, הן דיאטה ים-תיכונית והן דיאטה דלת-שומן לוו בירידה בקצב פינוי גלומרולארי. בקרב משתתפים שהקפידו על דיאטה ים-תיכונית תועדה ירידה בקצב פינוי גלומרולארי בשיעור נמוך ב-1.58 מ"ל/דקה, בהשוואה לאלו שהקפידו על דיאטה דלת-שומן.

 

במבוגרים עם ליקוי קל בקצב הפינוי הגלומרולארי בתחילת הדרך תחת דיאטה ים תיכונית הירידה בקצב הפינוי הגלומרולארי הייתה קטנה ב-2.49 מ"ל/דקה, בהשוואה לאלו בקבוצת דיאטה דלת-שומן (p=0.04). עם זאת, לא תועדו הבדלים בירידה בקצב פינוי גלומרולארי בין שני דפוסי התזונה בקרב משתתפים עם תפקוד כלייתי תקין או ליקוי חמור בתפקוד הכלייתי בתחילת המחקר.

 

בקרב מבוגרים עם סוכרת מסוג 2, אלו שהקפידו על דיאטה ים תיכונית תועדה ירידה בקצב פינוי גלומרולארי שהייתה נמוכה ב-2.07 מ"ל/דקה, בהשוואה לאלו שהקפידו על דיאטה דלת-שומן לאחר חמש שנים (P=0.04), אם כי שני דפוסי התזונה לוו בירידה בקצב הפינוי הגלומרולארי.

 

מניתוח סטטיסטי עלה כי קצב הפינוי הגלומרולארי ההתחלתי של המשתתפים היה הגורם החשוב ביותר שתרם לשינויים בקצב הפינוי הגלומרולארי במהלך המחקר (p<0.001). גורמים אחרים כללו מין (p = 0.001), נוכחות סוכרת (p = 0.001), הקפדה על דיאטה ים תיכונית (p = 0.041) וגיל (p = 0.001).

 

לאור הקשר הדו-כיווני בין מחלת לב כלילית ובין מחלת כליות כרונית, ממצאי המחקר מעידים כי דפוס התזונה עשוי לשמש ככלי קליני וטיפולי להפחתת הישנות סיבוכים קרדיווסקולאריים ו/או מחלת כליות כרונית בחולים אלו דרך הקפדה על דיאטה ים-תיכונית, במקום דיאטה דלת-שומן.

 

Clinical Nutrition 2022

 

לידיעה ב-Healio

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני