מאמרי מערכת

מה לגבי אוקטריאוטיד ולנראוטיד? מאמר אורח מאת ד''ר אריק ליאו

04/05/2017

התרופות אוקטריאוטיד (סנדוסטטין) ולנראוטיד ( ( סומוטולין הן גרסאות סינתטיות של הורמון טבעי שנקרא סומטוסטטין. סומטוסטטין הוא כמו דוושות הבלם של הגוף שלכם – הוא מעכב את העיכול, התפקוד ההורמונלי, ועוד. למרבה הצער, ההורמון הטבעי משפיע רק לשתי דקות ומתפרק במהירות. ההשפעה של אוקטריאוטיד ולנראוטיד, לעומת זאת, יכולה להמשך בין 4-6 שעות, וכאשר הן ניתנות בגרסה ארוכת-טווח הן משפיעות למשך חודש. שתי התרופות נקשרות לקולטן הסומטוסטטין של גידולים נוירואנדוקריניים (NET), ומסייעות להפחית את הפרשת ההורמון מהם ואת גדילתם. אופן ההתקשרות של שתי התרופות דומה מאוד אך אינו זהה, ולכן הן עשויות להשפיע באופן שונה מעט אך לא משמעותית.

ההבדל המהותי בין התרופות הללו הוא בנוסחה ובמחקר שבוצע עליהן. ב- 25 השנים האחרונות, אוקטריאוטיד (סנדוסטטין) היתה התרופה המרכזית עבור חולים עם גידולים נוירואנדוקריניים וסייעה לחולים רבים. בגרסתה קצרת-הטווח, ניתנת התרופה כ-"זריקות קטנות", אך משפיעה ל- 4 עד 6 שעות בלבד. הזריקה הגדולה ניתנת אחת לחודש, בשריר הגדול של הישבן , כדי לעזור בספיגה במשך כ- 28 ימים. עם זאת, זוהי תרופה קשה לערבוב ולנתינה. היא מיוצרת כפולימר מורכב, וחייבת להנתן בזריקה לשריר. אם היא אינה מגיעה לשריר, היא מתגבשת כג'ל קשיח ואינה נספגת. התרופה זמינה ב- 10, 20 או 30 מ"ג.

לנראוטיד (סומטולין), לעומתה, היא תרופה "סלחנית" הרבה יותר. היא ניתנת בהזרקה תת עורית עמוקה ולכן ניתן להזריקה לשריר או לשומן. תרופה זו אינה פולימרית. היא בעלת מבנה של ננו-צינורית ומבוססת על מים, ולכן נספגת בצורה טובה יותר. נראה גם שהשחרור שלה בגוף יציב יותר. כמו כן, היא קלה הרבה יותר לערבוב ולנתינה על ידי אחות. התרופה מגיעה ארוזה ומוכנה מראש. יש להשוותה לטמפרטורת הגוף ולהזריק. התרופה זמינה ב- 60, 90 או 120 מ"ג.

ישנם הבדלים קלים לגבי אישור ה- FDA: אוקטריאוטיד (סנדוסטטין) מאושרת לתסמינים של תסמונת קרצינואידית /ויפומה, ולנראוטיד (סומטולין) מאושרת לשליטה בגידולים.

 

לדעתי, תמיד טוב שישנן מספר אפשרויות. אם קבלתם סנדוסטטין והתוצאות טובות, אין צורך לעשות שינויים. אם התרופה קשה לערבוב, נתינה וספיגה, סומטולין יכולה להיות אפשרות טובה יותר. אם היו לכם תופעות לוואי בשל אחת מהתרופות, יתכן שהשניה תהיה טובה יותר.  חשוב שיש כלים נוספים לעזור למטופלים בעלי גידולים נוירואנדוקריניים לחיות חיים ארוכים יותר וטובים יותר.

Eric Liu, M.D.

הכותב הינו רופא במכון הנוירואנדוקריני, מרכז רוקי מאונטיין לסרטן,
והיועץ הרפואי של הקרן הרפואית נט

 

למאמר באנגלית  'What about Octreotide and Lanreotide' :

https://www.thehealingnet.org/blog/2015/2/10/what-about-octreotide-and-lanreotide

Liu E; healing net foundation

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני