חדשות

טיפול בתסמונת קושינג בעידן COVID-19 (מתוך Eur J Endo)

26/04/2020

 

במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Endocrinology צוות בינלאומי של מומחים פרסם סדרת הנחיות בנוגע לניהול חולים עם תסמונת קושינג בעידן הנוכחי של מגפת COVID-19. מסמך הנחיות זה הינו חלק מסדרת הנחיות בנוגע לניהול הפרעות אנדוקריניות בתקופה זו.

 

יש לציין כי לאור טיב המשבר הנוכחי על-רקע COVID-19, מסמך זה אינו מבוסס על סקירה שיטתית מקיפה או מטה-אנליזה, אלא על קונצנזוס מהיר בין מומחים.

 

המומחים כותבים כי יש לצמצם את הגעת מטופלים למרפאות חוץ במטרה להפחית את הסיכון להדבקה בנגיף החדש ולהעדיף במקום זאת מרפאות המבוצעות באמצעות שיחות טלפון/וידאו. הערכה קלינית תסייע בזיהוי החולים בהם נדרש בירור מיידי, כאשר במקרים אלו יש להקפיד על שימוש בציוד מיגון אישי. בחולים עם מאפיינים קלים או באלו בהם הסבירות לאבחנה נמוכה יש להשלים הערכה קלינית חוזרת לאחר 3 ו-6 חודשים, או לדחות את ההערכה עד לירידה משמעותית בהיקף המגפה.

 

חולים עם תסמונת קושינג פעילה סובלים מדיכוי חיסוני ומצויים בסיכון לזיהומים שונים ולכן יש להסביר להם אודות ההנחיות בנוגע לריחוק חברתי ובידוד-עצמי. חשוב להביא להתנרמלות מהירה של הפרשת קורטיזול במטרה לצמצם את הסיכון לזיהום. יתרה מזאת, מאחר ויתר לחץ דם וסוכרת מהווים גורמי סיכון משמעותיים לסיבוכים עקב COVID-19, יש לטפל היטב במחלות אלו.

 

יש לצמצם את היקף בדיקות ההדמיה במטרה להפחית את הסיכון למטופלים ולצוות הרפואי, כמו גם להקל על הלחץ עימו מתמודדים שירותי הדימות. בדיקות מעבדה והדמיה כחלק מהמעקב אחר חולים יציבים ידחו לשלב מאוחר יותר ויש להתבסס יותר על ההערכה הקלינית של החולים.

 

ישנה חשיבות רבה לתקשורת טובה עם המטופלים במטרה להסביר על ההשפעות האפשריות של שינויי הנהלים על ההישרדות, איכות החיים והתוצאות התפקודיות וכן להבהיר את הסיכון להדבקה ב-COVID-19 והסיבוכים האפשריים.

 

ההמלצה היא לדחות ניתוחי היפופיזה במהלך שיא מגפת COVID-19 ולבחור באפשרות טיפול תרופתי במרבית החולים, מאחר והפרוגנוזה בטווח הקצר והבינוני תלויה במרבית בהפרשה העודפת של קורטיזול ולא בגורם לכך; יש להתחיל בטיפול בהקדם במטרה להפחית את הסיכון לזיהום בחולים מדוכאי חיסון אלו.

 

חשוב לדון אודות חולים עם אבחנה או חשד לתסמונת קושינג עם מומחים מוכרים בתחום במטרה להבטיח מתן טיפול הולם. הדבר נכון במיוחד בתנאים בהם המשאבים האבחנתיים והטיפוליים מוגבלים.

 

יש לבחון את מאזן עלות-תועלת של המלצות אלו כל 2-3 חודשים החל מאפריל 2020 ובכל מדינה, כאשר המסקנות צפויות להיות תלויות במבנה מערכת הבריאות ושלב המגפה וכיצד אנשי הצוות הרפואי יכולים לספק טיפול מותאם לחולים עם ובלי COVID-19.

 

Eur J Endo 01 April, 2020

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני