חדשות

זוהה גן האחראי לבקרת כאב נוירופתי (Science)

13/09/2011

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

חוקרים מבריטניה זיהו גן האחראי לבקרת כאב כרוני, HCN2, ולטענתם תגלית זו תסייע לחוקרים בחיפוש אחר משככי כאבים יעילים יותר. להערכת המדענים מאוניברסיטת קיימברידג', תרופות שיכוונו לחסימת החלבון המיוצר ע"י הגן, יוכלו לשמש לטיפול בכאב נוירופתי,עליו קשה להקל עם התכשירים הזמינים כיום.

 

החוקרים כותבים כי כיום אין תרופות יעילות רבות לחולים הסובלים מכאב נוירופתי. ממחקרים עולה כי כ-22% מהחולים עם כאב כרוני מפתחים דיכאון ו-25% מאבדים את מקום עבודתם. מסקר משנת 2002/3 עולה כי עד אחד מכל חמישה אנשים באירופה סובל מכאב כרוני.

 

הגן HCN2, המצוי בקצות עצבים רגישים לכאב, מוכר מזה מספר שנים, אך עד כה לא הבינו לחלוטין את תפקידו בבקרת כאב.

 

מאחר שגן נלווה הקרוי HCN4 משחק תפקיד מרכזי בבקרת פעילות חשמלית של הלב, החוקרים סברו כי ל-HCN2 עשוי להיות תפקיד דומה בבקרת פעילות חשמלית בקצות עצבים רגישים לכאב.

 

במסגרת המחקר החוקרים הנדסו הסרה של הגן HCN2 מעצבים רגישים לכאב, ולאחר מכן התבססו על גירוי חשמלי על עצבים אלו בתנאי מעבדה, במטרה לזהות כיצד הסרת הגן השפיעה על עצבים אלו.

 

בהמשך המדענים בחנו עכברים מהונדסים גנטית, בהם הוסר הגן HCN2. ע"י הערכת מהירות הנסיגה של העכבר מסוגים שונים של גירוי כאב, המדענים הצליחו להדגים כי הסרת הגן הביאה להיעלמות כאב נוירופתי.

 

החוקרים מצאו גם כי הסרת הגן HCN2 לא השפיעה על כאב חד תקין – דוגמת כאב עקב חתך בטעות או נשיכת הלשון – נקודה חשובה שכן כאב זה משמש כסמן אזהרה לגוף.

 

Science 2011

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני