חדשות

גרביים עם חיישני לחץ יתריעו באמצעות אפליקציה סמארטפונית על חשש לסיכון להתפתחות כיב רגליים בחולי סוכרת (הודעת האונ' העברית)

07/02/2016

הודעת האונ' העברית

סטודנטים מהאוניברסיטה העברית פיתחו גרביים המכילות חיישני לחץ (בתמונה, באדיבות האונ' העברית)  ובעזרת חיבורן ליישומון (אפליקציה) בטלפון הנייד הן מתריעות מפני לחץ העלול לגרום לכיבי רגליים בקרב חולי סכרת.

 הפיתוח נועד לסייע לחולים בנוירופתיה סוכרתית, הנגרמת מנזק עצבי כתוצאה מעיוות אנטומי, לחץ מוגזם או אספקת דם לקויה. המחלה מטשטשת את התחושה בכפות הרגליים והחולים אינם חשים כאב או לחץ העלולים להוביל לכיבי רגליים, פצעי לחץ ואפילו קטיעה.

 יותר מ- 130 מיליון איש ברחבי העולם סובלים מנוירופתיה סוכרתית, והיא מהווה גורם מוביל לקטיעת גפיים. 

 חולי סוכרת עוברים בדיקות שגרתיות לניטור הלחץ המוגבר ברגליים ולגילוי כיבים. מאחר שהכיבים מאובחנים רק לאחר שהם מתפתחים, נדרש זמן החלמה שמגדיל באופן משמעותי את סבלם של החולים ואת עלויות הטיפול וההבראה.

 "זו בעיה רפואית משמעותית המשפיעה על חייהם של מיליונים. חשבנו שחייבת להימצא הדרך למנוע לחלוטין את הפצעים האלה," אומר דני בבלי, המהנדס הראשי של ביו-דיזיין Biodesign)), התוכנית לחדשנות רפואית המשותפת לאוניברסיטה העברית בירושלים והמרכז הרפואי הדסה.

 כדי להתמודד עם האתגר, חבר בבלי לשגיא פרידמן מהמרכז ע"ש פיטר ברוידא לחדשנות בהנדסה ומדעי המחשב באוניברסיטה העברית וד"ר דוד מורגנשטרן, מומחה בכירורגיה אורתופדית מהמרכז הרפואי הדסה. יחד עם חברי קבוצת ביו-דיזיין מהאוניברסיטה העברית הם פיתחו את SenseGo, גרב המכילה עשרות חיישני לחץ המוסווים בבד הגרב. הגרב מזהה לחץ הנוצר מיציבה לא נכונה, עיוות אנטומי או נעליים לא מתאימות, והיא שולחת אותות שמופיעים ביישומון בטלפון החכם המתריעים על הסיכון ליצירת כיב. הגרב מותאמת לניקוי במכונת כביסה.

 "בעקבות הזינוק החד בהוצאות לבריאות בעשור האחרון, גובר הצורך בשירותי בריאות שעלותם תהיה סבירה. חדשנות רפואית ממלאת תפקיד חיוני בהפיכת הרפואה ליעילה ובד בבד נגישה כלכלית והכרחית לשיפור הטיפול ולשיפור תוצאותיו. על ידי יצירת הכלים למניעת התפתחות כיבים למטופלים ולבני משפחותיהם, אנחנו יכולים להפחית את עלויות הבריאות הקשורות לסוכרת באופן דרמטי," אומר פרופ' יעקב נחמיאס, מנהל התוכנית ביו-דיזיין.

 הפיתוח של SenseGO מצטרף לשוק שמוערך בכ-1.3 מיליארד דולר בארה"ב לבדה.

 ביו-דיזיין הינה תכנית יזמות להאצת חדשנות רפואית בגישה רב תחומית, המבוססת על עבודת צוות. התכנית לוקחת רופאים מומחים וסטודנטים מצטיינים לדוקטורט  בביו-הנדסה ולתואר שני במנהל עסקים ומדריכה אותם כיצד להביא חדשנות רפואית לשוק. הצוותים מקבלים רשימת צרכים קליניים ממרכזים רפואיים בארץ ובחו"ל ומעריכים את הפוטנציאל המסחרי שלהם. כאשר הסטודנטים מזהים צורך קליני עם פוטנציאל מסחרי, הם מפתחים פתרון הנדסי שניתן להגן עליו באמצעות רישום פטנט. התוכנית מנוהלת על ידי פרופ' נחמיאס, ראש המרכז לביו-הנדסה באוניברסיטה העברית ופרופ' חיים לוטן, מנהל מערך הלב במרכז הרפואי הדסה.

 ההמצאות שנוצרו בתכנית הביו-דיזיין מוגנות בפטנטים וממוסחרות על ידי יישום, חברת מסחור הטכנולוגיות של האוניברסיטה העברית, ועל ידי הדסית, חברת מסחור הידע של בית החולים הדסה.

לסרטון הסבר ביוטיוב

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני