חדשות

תוצאות מבטיחות לבדיקת אולטרה-סאונד לצד מיטת המטופל באבחנה של לחץ תוך-גולגולתי מוגבר (Ann Intern Med)

20/11/2019

 

שימוש בבדיקת אולטרה-סאונד להערכת עצב הראיה בבדיקה המבוצעת לצד מיטת המטופל עשויה לסייע באבחנה של לחץ תוך-גולגולתי מוגבר בילדים ומבוגרים, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו במהלך חודש נובמבר בכתב העת Annals of Internal Medicine.

 

מטרת המחקר הייתה לבחון את הדיוק של בדיקת אולטרה-סאונד של עצב הראיה לאבחון לחץ תוך-גולגולתי מוגבר בילדים ומבוגרים. לצורך כך, החוקרים ערכו חיפוש ב-13 מאגרי נתונים לזיהוי מחקרים שבחנו את הדיוק האבחנתי של בדיקת ההדמיה.

 

מבין 71 מחקרים שכללו 4,551 חולים, 61 כללו מבוגרים ו-35 דורגו כבעלי סיכון נמוך להטיה. מניתוח הנתונים עלה כי רגישות בדיקת אולטרה-סאונד של עצב הראיה בחולים עם חבלת ראש עמדה על 97%, הסגוליות עמדה על 86%, יחס הסבירות החיובי עמד על 6.93 ויחס הסבירות השלילי עמד על 0.04.  השיעורים המקבילים בקרב נבדקים עם נזק מוחי שאינו על-רקע חבלה עמדו על 92%, 86%, 6.39 ו-0.09, בהתאמה.

 

החוקרים לא זיהו הבדלים בהערכות דיוק בדיקת אולטרה-סאונד בין מחקרים שסווגו לפי גילאי החולים, דרגת ההכשרה והמומחיות של הרופא, הטווחים התקינים וערכי הסף שנקבעו. הסף האופטימאלי של הרחבת מעטפת עצב הראיה בבדיקת אולטרה-סאונד עמד על 5.0 מ"מ.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי בדיקת אולטרה-סאונד של עצב הראי העשויה לסייע באבחנה של לחץ תוך-גולגולתי מוגבר. מדידת מעטפת העצב הינה בעלת רגישות גבוהה ויחס סבירות שלילי נמוך, העשויים לשלול לחץ תוך-גולגולתי מוגבר, בעוד שמדידה מוגברת, המתאפיינת בסגוליות גבוהה ויחס סבירות חיובי גבוה, עשויה להעיד על לחץ תוך-גולגולתי מוגבר וצורך בבדיקות נוספות לאישור האבחנה.

 

Ann Intern Med. Published online November 18, 2019

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני