הרצאות מצגות

איך לא לאבד את האיזון בפסח- פסח לסוכרתיים

29/03/2007

פסח הוא חג בעייתי במיוחד לחולי הסוכרת, הנאלצים לתמרן בין ארוחות עתירות פחמימות לבין הצורך לשמור על איזון רמות הסוכר בדם.  ליטל לוי סמואל, דיאטנית קלינית במרכז הסוכרת גפן מדיקל, מייעצת איך לעקוף בשלום את מוקשי המצות והכופתאות

 

מתקפת הקלוריות (והפחמימות) המתחילה עם בליל הסדר ונמשכת בארוחות הרבות לאורך כל ימי החג, הופכת את פסח לחג בעייתי למי שמבקש לשמור על המשקל ולבעייתי במיוחד לחולי הסוכרת, החייבים לשמור על האיזון של רמות הסוכר בדם.

הבעיה מתחילה במצות. כל מצה מכילה פי שתיים מהקלוריות והפחמימות שבפרוסת לחם, ואינה משביעה באותה המידה. מוקשי קלוריות ופחמימות נוספים של החג הם הכופתאות - הקניידלך המפורסמים. יחידה אחת לא גדולה מכילה כ- 100 קלוריות ונספרת כמנת פחמימה. אבל מי מאתנו מסתפק באחת?

בנוסף למאכלים המסורתיים, פסח  הוא החג היחיד בו שתייה של  ארבע כוסות שלמות (!) של יין או מיץ ענבים מתוק נחשבת כמצווה. חשוב לזכור שכל כוסית מיץ ענבים עשירה מאוד בסוכרים פשוטים, הנספגים במהירות בדם ומזניקים את רמות הסוכר. יין הקידוש המתוק מכיל אפילו כמות גדולה יותר של סוכר, בנוסף לאלכוהול, ולכן רצוי להסתפק בלגימה אחת. לגבי שאר השתייה במהלך הארוחה רצוי שתהיה דלת קלוריות: מים עם קוביות קרח, עלי מנטה ופלחי לימון בכד שקוף יהוו לא רק משקה מרווה אלא גם קישוט צבעוני לשולחן החג.

 

טיפים
הנה מספר טיפים לתזונה נכונה בפסח, שיעזרו לסוכרתיים שבינינו גם לשמור על האיזון של רמות הסוכר בדם וגם על המשקל:

  • לא להגיע לארוחת ליל סדר מורעבים. בדרגת רעב גבוהה ידי עלולים לאבד את השליטה ולאכול ללא כל בקרה.
  • לצמצם ככל הניתן בצריכת המצות ולא להתייחס אליהן כאל תוספת הכרחית לארוחה. אוכלי קטניות יכולים להמיר מצה אחת ב – 4-5 פריכיות אורז!
  • להקפיד על שתייה מרובה - לפחות שמונה כוסות מים או משקאות ללא סוכר ביום.
  •  להימנע מצריכות חטיפים ופיצוחים בין הארוחות ובעיקר להמעיט בעוגות ובעוגיות עתירות השומן של פסח.
  •  להעדיף יין יבש או חצי יבש (95 קלוריות לכוס) על פני יין אדום מתוק (170 קלוריות לכוס).
  •  להרבות בצריכה של ירקות טריים ומבושלים בכל ארוחה.
  • לנצל את הימים המתאימים לא רק לארוחות ממושכות אלא גם לטיולים משפחתיים בחיק הטבע או לפעילות ספורטיבית.

 

כמה חג כזה "עולה לנו"?

מצה רגילה – 140 קק"ל,  32 גרם פחמימות ליחידה.

מצה קלה – 100 קק"ל,  20 גרם ליחידה.

חרוסת – כ- 50 קק"ל ו-5-8 גרם פחמימות לכף

מרור - חופשי על הבר!

1/2 ביצה – 40 קק"ל, ללא פחמימות.

תפו"א אפוי בינוני – 100 קק"ל, 20 גרם פחמימה.

2 כופתאות ומרק – 220 קק"ל

עוגית קוקוס / בוטנים - 100 קק"ל ליחידה, עתירות שומן!  

כוסית מיץ ענבים – 80 קק"ל, 20 גרם פחמימה.

פרוסת עוגה של פסח - לפחות 250 קק"ל (בפרוסה דקה), 30-40 גרם פחמימה

מנת גפילטע פיש - 100 עד 150 קק"ל, דל פחמימות אם לא מוסיפים סוכר.

 


מקור- רותי שקדי, יעל קופר תקשורת שיווקית

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני