מטרת סקירה עדכנית מצוינת זו המתפרסמת ב-Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics הייתה להעריך את ההשפעות הפיזיולוגיות והפסיכולוגיות של התערבויות טפוליות המכוונות לאכילה אינטואיטיבית (אכילה המושתתת על רמזים פנימיים = הקשבה לגוף).
הסקירה כוללת 24 מחקרים מבוקרים (שניים מתוכם משלבים גם מרכיב של מיינדפולנס). התערבות שמבוססת על אכילה אינטואיטיבית מושתתת על 4 מרכיבים עיקריים:
-
אכילה ללא תנאי (הסרה של כל מיגבלה או חוק באכילה).
-
אכילה בשל סיבות פיזיולוגיות ולא רגשיות,
-
ב טחון ואמון בתחושות רעב ושובע,
-
הלימה בין צרכי הגוף למזון.
העובדות מרשימות : רובם של המחקרים מאששים ומחזקים את היעילות של התערבויות בגישה ללא-דיאטה בקידום משתני בריאות מגוונים – מטבוליים, נפשיים וגם ירידה במשקל ושמירה עליו לאורך זמן (מעקב של עד 3 שנים)
אכילה אינטואיטיבית הובילה מבחינה מטאבולית לירידה בלחץ הדם, שיפור בפרופיל השומנים ושיפור אירובי גם ללא ירידה במשקל, ומבחינה נפשית –להפחתה באכילה בלתי מרוסנת, בחוסר שביעות הרצון מהגוף, בהפרעות באכילה, ובדיכאון.
בנוסף ההתערבויות מסוג זה הובילו לשיפור באיכות המזון, בניהול מצבי לחץ, ברמת הפעילות הגופנית ובדימוי העצמי.
הסיכום הזה הוא תמיכה נוספת ליעילות של גישה טיפולית ללא דיאטה ביצירת שינויים מנטליים והתנהגותיים בתחום האכילה גם לאורך זמן.