חדשות

האם צריכת דגים מגנה מפני מחלות לב וכלי דם? (Neurology)

15/11/2021

 

ממחקר מבוסס-אוכלוסיה גדול, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Neurology, עולה כי צריכה תדירה יותר של דגים מלווה בעומס מחלה צרברווסקולארית קטן יותר, בפרט במבוגרים מתחת לגיל 75 שנים, רמז להשפעה חיובית של צריכת דגים על בריאות כלי הדם של המוח.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת דגים עשויה למנוע מחלה צרברווסקולארית, אך המנגנונים אינם מובנים היטב; בפרט בכל הנוגע להשפעה על נזק תת-קליני. תחת ההנחה כי לדגים השפעה פליאוטרופית על בריאות צרברווסקולארית, החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת דגים ובין נטל מחלה צרברווסקולארית גלובאלי על-פי מדדי בדיקות MRI.

 

 מחקר החתך כלל משתתפים ממדגם Three City Dijon, שהיו כולם בגילאי 65 שנים ומעלה וללא דמנציה, אירוע מוחי, או היסטוריה של מחלות לב וכלי דם. כל המשתתפים השלימו בדיקת MRI עם הערכה אוטומטית של אות מוגבר בחומר הלבן, זיהוי אוטמים סמויים ודירוג חללים מורחבים סביב כלי הדם. צריכת דגים נבחנה על-בסיס שאלוני תזונה.

 

מדגם המחקר כלל 1,623 משתתפים (גיל ממוצע של 72.3 שנים). מהנתונים עולה כי צריכה רבה יותר של דגים לוותה בעומס מחלה צרברווסקולארית קטן יותר.

 

במודל שכלל תקנון לנפח תוך-גולגולתי, בהשוואה למשתתפים שצרכו פחות ממנת דגים אחת בשבוע, באלו שצרכו 2-3 מנות דגים או 4 מנות ומעלה, תועד עומס צרברווסקולארי קטן יותר (β = -0.19 ו-β = -0.30, בהתאמה).

 

החוקרים מדווחים על עדויות להשפעה של הגיל על הקשר הנ"ל, כך שהקשר בין דגים ובין תחלואה צרברווסקולארית היה בולט יותר במשתתפים צעירים יותר (גילאי 65-69 שנים) ולא מובהק סטטיסטית באלו בגילאי 75 שנים ומעלה. לשם השוואה, בקבוצת המשתתפים הצעירים יותר, צריכת 2-3 מנות דגים בשבוע הדגימה השפעה דומה (בכיוון הפוך) לזו של יתר לחץ דם.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מרמזים להשפעה מגנה של צריכת דגים על כלי הדם של המוח עוד לפני התפתחות מחלה מוחית גלויה.

 

Neurology 2021

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני