חדשות

צריכת חומצות שומן בלתי רוויות קשורה לשיפור בקוגניציה (The American Journal of Geriatric Psychiatry)

08/02/2022

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר חדש שפורסם ב- The American Journal of Geriatric Psychiatryהראה כי צריכה של חומצות שומן רב בלתי רוויות (PUFA), במיוחד אומגה 6 (ω-6), קשורה לשיפור התפקוד הקוגניטיבי אצל מבוגרים.

מחקרים מראים כי ל-25% עד 50% מהמבוגרים בגילאי 65 עד 85 שנים יש ליקוי קוגניטיבי מסוים, ועדויות אחרות מצביעות על כך שהקוגניציה מושפעת מצריכת שומן בתזונה. בנוסף, מחקרים רבים מראים ששינויים בהומאוסטזיס של שומנים עלולים לגרום לפגיעה בתפקוד מוחי.

מחקר חדש זה השתמש בנתונים משולבים מסקר בחינת הבריאות והתזונה הלאומית (NHANES), סדרה של סקרי חתך מתמשכים שנערכו על ידי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC). המידע התזונתי כלל אנרגיה כוללת (קק"ל/ד'), צריכת שומן בגרמים ליום (גרם/ד'), של חומצת שומן רוויה (SFAT), חומצת שומן חד בלתי רוויה (MUFA), PUFA, סך חומצות שומן ω-3 וסך חומצות שומן ω-6, ומיליגרם ליום (מ"ג/ד) של כולסטרול. להערכת תפקוד קוגניטיבי, החוקרים השתמשו בציוני היזכרות מוחלטים ומעוכבים של CERAD, מבחן שטף בעלי חיים ומבחן DSST. המחקר כלל 2253 מבוגרים בני 60 ומעלה (גיל ממוצע, 69.4 שנים).

לאחר התאמה לגיל, מין, אתניות, השכלה, מצב עישון, צריכת אלכוהול, הכנסה ואנרגיה כוללת, תזונה רוויה ב-PUFA וחומצת שומן ω-6 הייתה קשורה באופן חיובי לציון DSST. ציון ה-DSST עלה בכ-0.06 סטיית תקן (SD) עם כל עלייה של SD בחומצות שומן אלו (8.8 גרם ליום עבור PUFA ו-7.9 גרם ליום עבור ω-6), ערכי P היו 0.02 עבור PUFA ו-0.01 עבור ω-6. הניתוח הראה גם שציון השטף של בעלי חיים עלה בכ-0.05 SD (בערך 0.3 בציון) עם כל עלייה של SD (1.1 גרם/ד') בצריכה התזונתית של ω-3. לא היו קשרים מובהקים בין צריכת שומן אחרת בתזונה לבין ביצועים קוגניטיביים.

החוקרים בדקו גם את התפקיד של עקה חמצונית וסמנים ביולוגיים נוגדי חמצון (גמא גלוטמיל טרנספפטידאז [GGT], בילירובין, חומצת שתן וויטמין D). רמות GGT ירדו עם צריכת PUFA ו-ω-6 מוגברת, רמות הבילירובין ירדו עם עלייה ברוב צריכת השומן בתזונה, רמות חומצת השתן ירדו עם צריכת MUFA ויחס ω-6/ω-3, ורמות ויטמין D עלו עם צריכת חומצות שומן ω-3 אך ירדו עם צריכת SFAT.

לכתבה ב-Medscape

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני