חדשות

תזונה לקויה סביב ההפריה עשויה להביא לעליה בסיכון להפרעות במשק הסוכר וסוכרת הריונית (מתוך כנס ה-The Pregnancy Meeting)

14/02/2022

 

בנשים עם איכות תזונה לקויה במהלך ההיריון ובשלב מוקדם של ההיריון תועד סיכון מוגבר לרמות סוכר גבוהות במבחנים להערכת הסבילות לסוכר וכן תועדה עליה בסיכון לסוכרת הריונית, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-The Pregnancy Meeting.

 

החוקרים השלימו ניתוח משני של הנתונים אודות 9,566 נשים (גיל ממוצע של 27.3 שנים) ממחקר nuMoM2b – מחקר להערכת התוצאות בנשים שלא ילדו בעבר – עם נתונים זמינים אודות אבחנה של סוכרת הריונית. עוד נבחנו הנתונים אודות תת-קבוצה שכללה 1,116 נשים בסיכון גבוה לסוכרת הריונית עם נתונים זמינים ממבחן העמסת סוכר 100 גרם לאורך שלוש שעות, אשר נערך בממוצע בגיל היריון של 28.7 שבועות.

 

משתתפות שהשלימו מבחן העמסת סוכר דיווחו על הרגלי התזונה במהלך שלושת החודשים האחרונים באמצעות שאלוני תזונה, כאשר איכות התזונה נקבעה על-פי מדד AHEI-2010 (Alternative Healthy Eating Index).

 

מבין הנשים עם נתונים אודות אבחנה של סוכרת הריונית, שיעורי היארעות סוכרת הריונית עמדו על 4.1%; בקרב אלו עם נתונים אודות העמסת סוכר, שיעורי ההיארעות עמדו על 21.3%.

 

תוצאות בדיקות העמסת סוכר הצביעו על הבדלים משמעותיים לפי איכות התזונה, כפי שנקבע לפי מדד AHEI-2010 רק ברמות הסוכר בדם בצום, כאשר ברבעונים 3 ו-4 – אלו שכללו את הנשים עם איכות התזונה הבריאה ביותר – תועדו רמות סוכר נמוכות יותר בהשוואה לרבעון הראשון.

 

למרות שההבדלים היו מובהקים סטטיסטית, מדובר בהבדל מתון, כאשר הריכוז הממוצע של סוכר בדם בצום עמד על 82 מ"ג/ד"ל ברבעון הראשון, בהשוואה לממוצע של 79 מ"ג/ד"ל ברבעון הרביעי.

 

מהערכת מדדי AHEI-2010 באופן רציף עלה קשר הפוך בין איכות התזונה ובין רמות הסוכר בדם בכל מדידה במהלך העמסת סוכר.  לדוגמא, מהערכת רמות סוכר לאחר 3 שעות עלה כי לכל עליה של נקודה אחת במדד AHEI ניתן היה לצפות לירידה של 0.22 מ"ג/ד"ל בריכוז הסוכר, רמז לכך שאיכות תזונה טובה יותר עשויה להיות מלווה בירידה קלה ברמות הסוכר בדם.

 

מתוך כנס ה-The Pregnancy Meeting

 

לידיעה ב-Healio

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני