חדשות

מה בין אירוע מוחי איסכמי ובין הסיכון לתסמונת חידוש הזנה? (מתוך אתר MedRxiv)

18/02/2022

 

מנתונים שפורסמו באתר MedRxiv וטרם עברו סיקור עמיתים עולה כי בחולים עם אירוע מוחי איסכמי סיכון מוגבר להתפתחות תסמונת חידוש הזנה (Refeeding Syndrome), הפרעה במאזן נוזלים ומלחים המתפתחת לאחר תקופה ארוכה של הפרעות תזונה.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תסמונת חידוש הזנה עשויה להוביל לכישלון מערכות איברים שונות, כולל מערכת הנשימה, לב, כבד, מערכת המטולוגית ונוירולוגית. הן הזנה אנטרלית והן הזנה פראנטרלית עשויות להוביל להתפתחות תסמונת חידוש הזנה. היפופוספטמיה הינו אחד המאפיינים העיקריים של תסמונת חידוש הזנה.

 

בחולים עם אירוע מוחי איסכמי שכיחות גבוהה של הפרעות תזונה וחולים אלו נדרשים לתמיכה תזונתית עקב הפרעה בבליעה, בתפקוד קוגניטיבי או בהכרה, כמו גם צרכים מטבוליים מוגברים. לאור זאת, חולים עם אירוע מוחי איסכמי עשויים להיות בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת חידוש הזנה.

 

החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי ובחנו את הנתונים אודות חולים עם אירוע מוחי איסכמי אשר נדרשו להזנה אנטרלית או פראנטרלית ואושפזו לבית חולים בסין בין תחילת שנת 2019 ועד סוף שנת 2021. בכל החולים הייתה עדות לאירוע מוחי איסכמי חד בבדיקת DWI, ללא עדות לדימום תוך-גולגולתי. החוקרים כללו במחקר רק חולים שקיבלו הזנה אנטרלית או פראנטרלית למשך למעלה מ-72 שעות ועם נתונים זמינים אודות תוצאות בדיקות רמות פוספט בדם לאחר 72 שעות מחידוש הזנה.

 

מבין 1,038 חולים שנכללו במחקר, 154 חולים (14.8%) פיתחו תסמונת חידוש הזנה.

 

גורמי סיכון לתסמונת חידוש הזנה בחולים עם אירוע מוחי איסכמי כללו את מדד NIHSS ההתחלתי, מדד Nutritional Risk Screening 2002, ריכוז אלבומין נמוך מ-30 גרם/ליטר ומדד מסת גוף קטן מ-18.5 ק"ג/מ2.

 

בחולים עם תסמונת חידוש הזנה תועד שיפור קטן יותר במדד NIHSS לאחר שבעה ימים. הממצאים העידו על קשר בלתי תלוי בין תסמונת חידוש הזנה ובין מדד mRS של מעל 2 נקודות לאחר שלושה חודשים וכן עם הסיכון לתמותה לאחר שישה חודשים.

 

היפופוספטמיה עשויה להוביל לתוצאות אירוע מוחי גרועות יותר ועשויה להוביל להתפתחות נזק נוירומוסקולארי משנית או להחמרת איסכמיה נוירולוגית עקב הפחתת מעבר חמצן עם כדוריות דם אדומות. יתרה מזאת, היפופוספטמיה עשויה להוביל להפרעה בתפקוד שרירי נשימה, העלולה להתקדם עד כשל נשימתי. בסופו של דבר, כל אלו עלולים להוביל להתפתחות מוגבלות נוירולוגית קבועה ולסיכון מוגבר לתמותה.

 

ממצאי המחקר מעידים כי בחולים לאחר אירוע מוחי איסכמי סיכון מוגבר לתסמונת חידוש הזנה וזו מלווה בסיכון מוגבר למוגבלות נוירולוגית ותמותה של החולים.

 

מתוך אתר MedRxiv

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני