חדשות

שתיית מיצי פירות ומשקאות ממותקי-סוכר מלווה בתכולת רבה יותר של שומן תוך-כבדי (Diabetes Care)

25/02/2022

 

צריכת פרוקטוז ממיצי פירות ומשקאות ממותקי-סוכר מלווה בסיכון מוגבר לתכולה מוגברת של שומן בתוך הכבד, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העדויות האפידמיולוגיות בנוגע לקשר בין צריכת פרוקטוז ובין תכולת שומן בתוך הכבד אינן חד-משמעיות. לאור זאת, הם בחנו את הקשר בין מקורות שונים של פרוקטוז ובין תכולת שומן בתוך הכבד ברמת האוכלוסייה.

 

החוקרים התבססו על נתוני חתך ממחקר Maastricht Study, עם מדגם מבוסס-אוכלוסייה (3,981 משתתפים; גיל ממוצע של 60 שנים; 50% נשים). הם התבססו על שאלוני תזונה ובחנו את הקשר בין צריכת פרוקטוז – צריכה כוללת, צריכה שמקורה מפירות, מיצי פירות ומשקאות ממותקי-סוכר – ובין תכולת שומן בתוך הכבד עם תקנון לגיל, מין, סוכרת מסוג 2, רמת השכלה, הרגלי עישון, פעילות גופנית, צריכת אנרגיה, אלכוהול, שומן רווי, חלבון, וויטמין E וסיבים תזונתיים.

 

במודלים עם תקנון מלא מצאו החוקרים כי לא היה קשר בין צריכה כוללת של פרוקטוז או צריכת פרוקטוז שמקורה מפירות ובין תכולת שומן בתוך הכבד. עם זאת, הממצאים הצביעו על קשר מובהק סטטיסטית בין צריכת פרוקטוז שמקורו במיצי פירות או במשקאות ממותקי-סוכר ובין תכולה גבוהה יותר של סוכר בתוך הכבד.

 

בקרב נבדקים בשליש העליון של צריכה מתוקנת לאנרגיה של פרוקטוז ממיצי פירות ומשקאות ממותקי-סוכר תועדה עליה של פי 1.04 (רווח בר-סמך של 0.99-1.11) ועליה של פי 1.09 (רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.16) בתכולת השומן בתוך הכבד, בהתאמה, בהשוואה לאלו בשליש התחתון של צריכה מתוקנת לאנרגיה של פרוקטוז. לבסוף, הקשר עם צריכת פרוקטוז ממיצי פירות היה בולט יותר בחולים עם סוכרת מסוג 2.

 

ממצאי המחקר מסייעים בהבנה טובה יותר של ההשפעה של פרוקטוז על תכולת שומן תוך-כבדי ותומכים בנקיטת צעדים להפחתת צריכת משקאות המכילים פרוקטוז כאמצעי להפחתת הסיכון למחלת כבד שומני שאינו על-רקע צריכת אלכוהול.

 

Diabetes Care, Feb 14, 2022

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני