חדשות

האם הפחתת צריכת בשר בתזונה עשויה להפחית את הסיכון לממאירות שד, ערמונית או מעי גס ורקטום? (BMC Medicine)

01/03/2022

 

מנתונים שפורסמו בכתב העת BMC Medicine עולה כי צריכת בשר עד חמש פעמים בשבוע מלווה בסיכון מופחת למחלות סרטן, כולל סיכון נמוך יותר לסרטן מעי גס ורקטום, סרטן שד בנשים לאחר-מנופאוזה וסרטן ערמונית בגברים.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפופולארית של דיאטה צמחונית גדלה יותר ויותר ויש עדויות המציעות כי דיאטה זו מלווה בסיכון מופחת למחלות סרטן. עם זאת, אין עדויות רבות באשר להשפעה על צמחונות על הסיכון לממאירויות באתרים ספציפיים ומטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין דיאטה צמחונית ולא-צמחונית ובין הסיכון הכולל למחלות סרטן, הסיכון לממאירות מעי גס ורקטום, סרטן שד לאחר-מנופאוזה וסרטן ערמונית.

 

החוקרים השלימו ניתוח פרוספקטיבי שכלל 472,377 משתתפים ממאגר UK Biobank ללא אבחנה של ממאירות בתחילת הדרך. המשתתפים סווגו לפי הרגלי התזונה על-בסיס שאלוני תזונה: אלו שאכלו בשר באופן קבעו (247,571 מטופלים), אלו שאכלו בשר בכמות מעטה (205,385 משתתפים), אוכלי-דגים (10,696 משתתפים) וצמחוניים (8,685 משתתפים). ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הסיכון לכלל הממאירויות ולממאירויות באתרים ספציפיים.

 

לאחר מעקב ממוצע של 11.4 שנים תועדו 54,961 אבחנות חדשות של סרטן, כולל 5,882 מקרי סרטן מעי גס ורקטום, 7,537 מקרי סרטן שד לאחר-מנופאוזה ו-9,501 מקרים של סרטן ערמונית.

 

בהשוואה לאלו שאכלו-בשר בקביעות, צריכת בשר מעטה (יחס סיכון של 0.98, רווח בר-סמך 95% של 0.96-1.00), צריכת דגים (יחס סיכון של 0.90, רווח בר-סמך 95% של 0.84-0.96), או צמחונות (יחס סיכון של 0.86, רווח בר-סמך 95% של 0.80-0.93)) לוו בסיכון מופחת לכלל הממאירויות.

 

בקרב אלו שאכלו בשר בכמות מעטה תועד סיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, בהשוואה לאלו שאכלו בשר בקביעות (יחס סיכון של 0.91, רווח בר-סמך 95% של 0.86-0.96); עם זאת, תועד הטרוגניות בקשר לפי מין (p=0.007), עם קשר הפוך לפי הרגלי התזונה בגברים, אך לא בנשים.

 

בנשים לאחר-מנופאוזה שהקפידה על דיאטה צמחונית תועד סיכון מופחת לסרטן שד (יחס סיכון של 0.82, רווח בר-סמך 95% של 0.68-0.99), אשר נחלש והפך לא-מובהק סטטיסטית לאחר תקנון למדד מסת גוף (יחס סיכון של 0.87, רווח בר-סמך 95% של 0.72-1.05). מניתוח סטטיסטי עלה כי מדד מסת הגוף עשוי לעמוד בבסיס הקשר המתואר.

 

בגברים, דיאטה המבוססת על דגים או צמחונות לוותה בסיכון מופחת לסרטן ערמונית (יחס סיכון של 0.80, רווח בר-סמך 95% של 0.65-0.99 ויחס סיכון של 0.69, רווח בר-סמך 95% של 0.54-0.89, בהתאמה).

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי הסיכון המופחת לסרטן מעי גס ורקטום בקרב אלו שאכלו בשר בכמות קטנה עולה בקנה אחד עם עדויות קודמות שהצביעו על השפעה שלילית של בשר על הסיכון לממאירות זו. הסיכון המופחת לסרטן שד לאחר-מנופאוזה בנשים צמחוניות עשוי לנבוע ממדד מסת הגוף המופחת באוכלוסיה זו. המקור להבדלים אחרים שתועדו בכלל הממאירויות ובסיכון לסרטן ערמונית אינו מובן היטב.

 

BMC Medicine, 2022

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני