חדשות

מה בין ריכוז ויטמין D ובין הסיכון לתסמונת מטבולית בנשים בגיל הפוריות? (Nutrients)

12/06/2022

 

במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי קיים קשר משמעותי בין רמות ויטמין D לא-מספקות בדם ובין סיכון למרכיבי התסמונת המטבולית, כולל עליה בהיקף מותניים, עליה בריכוז טריגליצרידים וירידה בריכוז HDL. עם זאת, לא תועד קשר בלתי-תלוי בין רמות ויטמין D ובין תסמונת מטבולית, יתר לחץ דם והיפרגליקמיה.

 

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין ריכוז ויטמין D בדם ובין הסיכון לתסמונת מטבולית ומרכיביה, כמו גם את הגורמים הגנטיים והלא-גנטיים הנלווים בנשים בגיל הפוריות ללא אבחנה של סוכרת.

 

המשתתפות במחקר נבחרו באקראי ממאגר Chinese Adult Chronic Disease and Nutrition Surveillance, כאשר החוקרים אספו משאלונים נתונים אודות מאפיינים סוציו-דמוגרפיים ואורחות חיים. מדדים אנתרופומטריים נאספו ע"י מראיינים, לצד בדיקת דם בצום להערכת רמות ויטמין D, כולסטרול כולל, טריגליצרידים, LDL, HDL, סוכר בצום ומדדים נוספים.

 

ניתוח סטטיסטי הושלם להערכת הקשר בין רמות ויטמין D ובין תסמונת מטבולית ומרכיבי התסמונת, תוך תקנון לערפלנים אפשריים.

 

מהנתונים עולה קשר בין מדד מסת הגוף, ריכוז ALT, hs-CRP, ויטמין D, פוספור והורמון פאראתירואיד ובין מספר מרכיבי התסמונת המטבולית. בקרב נשאי אלל G של וריאנט rs2282679 (גנוטיפ GC) תועד לחץ דם דיאסטולי גבוה יותר ורמות סוכר בדם בצום גבוהות יותר, בהשוואה לאלו עם גנוטיפ TT, בעוד שמדד סיכון גנטי גבוה יותר לווה בריכוזי HDL נמוכים יותר.

 

יחס הסיכויים לתסמונת מטבולית בקרב אלו בקבוצה עם רמות ויטמין D הנמוכות ביותר עמד על 1.533 (רווח בר-סמך 95% של 0.980-2.399) לאחר תקנון לעונה, אזור מגורים, קו גובה, גיל, מדד מסת גוף, הורמון פאראתירואיד, פוספור, ALT, IL-6 ו-CRP, בהשוואה לקבוצת החולים עם רמות ויטמין D בטווח החציון, אך הקשר לא היה מובהק סטטיסטית.

 

מהנתונים עולה כי ריכוז ויטמין D לא-מספק לווה בסיכון מוגבר להיקף מותניים גבוה (יחס סיכויים של 1.612, רווח בר-סמך 95% של 1.014-2.561) ורמות טריגליצרידים (יחס סיכויים של 2.210, רווח בר-סמך 95% של 1.318-3.706), לצד ריכוז HDL נמוך יותר (יחס סיכויים של 1.639, רווח בר-סמך 95% של 1.206-2.229) לאחר תקנון לערפלנים בנשים אלו. יתרה מזאת, הקשרים הללו לא הושפעו מפולימורפיזם בגנים הקשורים במטבוליזם של ויטמין D.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קשר משמעותי בין רמות לא-מספקות של וויטמין D בדם ובין מרכיבי תסמונת מטבולית, כולל עליה בהיקף מותניים, ריכוז טריגליצרידים גבוה וריכוז HDL נמוך.

 

Nutrients, 2022 May 30; 14(11): 2301

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני