חדשות

מה בין צריכת דגנים מלאים ובין הסיכון למחלת לב כלילית? (BMC Med)

13/06/2022

 

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת BMC Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי צריכה רבה יותר של דגנים מלאים, כמו גם מאכלים ספציפיים מדגנים מלאים למעט פופקורן, מלווה בסיכון מופחת משמעותית למחלת לב כלילית.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים הצביעו על קשר חיובי בין צריכת דגנים מלאים ובין הסיכון למחלת לב כלילית, אם כי לא ברור אם קשר שלילי זה תקף גם למאכלים ספציפיים מדגנים מלאים עם פרופיל תזונתי שונה.

 

מדגם המחקר כלל 74,244 נשים ממחקר Nurses’ Health Study משנת 1986, כמו גם 91,430 נשים ממחקר Nurses’ Health Study II משנת 1991 ו-39,455 גברים ממחקר Health Professionals Follow-up Study משנת 1984. הם התמקדו במשתתפים ללא היסטוריה של מחלה קרדיווסקולארית או מחלה ממארת בתחילת הדרך והתבססו על שאלונים שהושלמו כל 2-4 שנים להערכת צריכת שבעה מאכלים מדגנים מלאים.

 

לאורך מעקב ממוצע של כ-25 שנים תועדו 9,461 מקרים של מחלת לב כלילית. במודל המתוקן, יחס הסיכון למחלת לב כלילית לכל צריכה של מנה אחת ביום של דגנים מלאים עמד על 0.93 (רווח בר-סמך 95% של 0.90-0.95, p<0.0001). צריכה רבה יותר של מרבית המאכלים הספציפיים מדגנים מלאים לוותה בסיכון מופחת משמעותית למחלת לב כלילית.

 

בהשוואה למשתתפים שצרכו לפחות מנה אחת ביום, לעומת אלו שצרכו פחות ממנה אחת בחודש, יחסי הסיכון למחלת לב כלילית עמדו על 0.83 (רווח בר-סמך 95% של 0.78-0.89) לקורנפלקס מדגנים מלאים לארוחת בוקר, 0.92 (רווח בר-סמך 95% של 0.86-0.99) ללחם כהה ו-1.08 (רווח בר-סמך 95% של 0.96-1.22) לפופקורן.

 

בהשוואת צריכה של לפחות שתי מנות בשבוע של מאכלים אחרים מדגנים מלאים לעומת צריכה של פחות ממנה אחת בחודש, יחסי הסיכון עמדו על 0.79 (רווח בר-סמך 95% של 0.74-0.84) לשיבולת שועל, 0.79 (רווח בר-סמך 95% של 0.71-0.87) לאורז חום, 0.84 (רווח בר-סמך 95% של 0.78-0.90) לתוספת סובין, ו-0.87 (רווח בר-סמך 95% של 0.77-0.99) לנבט חיטה.

 

ניתוח סטטיסטי הצביע על קשר לא-לינארי בין מאכלים מסוימים מדגנים מלאים: הירידה בסיכון התייצבה סביב 2 מנות יומיות של דגנים מלאים בכלל, 0.5 מנות ביום של קורנפלקס בוקר ולחם שחור, 0.5 מנות בשבוע של שיבולת שיעול, מנה אחת בשבוע של אורז חום ושתי מנות בשבוע של תוספת סובין.

 

ממצאי המחקר תומכים ביתרונות צריכת דגנים מלאים למניעת מחלת לב כלילית במבוגרים בארצות הברית.

 

BMC Med. 2022 Jun 10;20(1):192

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני