מאמרי מערכת

המלצות תזונתיות כלליות למנותחים בריאטריים/מאת דלית ויסמן עורכת מדור תזונה

06/08/2010

בסקירה זו סיכום עיקרי מאמר מה- Obes Surg:

 

  1. בשלב הירידה במשקל שמירה על מאזן אנרגטי שלילי – אין סטנדרטיזציה  - לא הוגדרה רמת אנרגיה הנחוצה להגברת היעילות בירידה במשקל. נוסחאות מקובלות כגון האריס-בנדיקט לא תוקפו לאוכלוסיית המנותחים הבריאטריים.
  2. צריכה מספקת של חלבון. הגברת צריכת החלבון בתקופה של ירידה במשקל, נמצאה יעילה בשמירה על מסת הגוף שאיננה שומן. למניעה של חוסר בחלבון מומלצת צריכה של 60-80 גרם חלבון ליום. במקרה של חוסר סבילות לבשר אדום ועוף (תופעה שכיחה) מומלצים מקורות חלבון אחרים כגון דגים, ביצים, מוצרי חלב, קטניות וטופו. בנוסף חלבון הינו רכיב תזונה עם אפקט של שובע בהשוואה לפחמימות ושילובו בתזונה תורם לצריכה כוללת לאורך זמן של תזונה עם ערך קלורי נמוך יותר.
  3. תוספי תזונה מהווים ככל הנראה תמיכה חשובה הן מייד לאחר הניתוח ובמהלך החיים. המינון ואורך זמן נטילת תוספי התזונה אינם מוגדרים עדיין באופן מלא. תוספת של ברזל, סידן, ויטמין D, ויטמין B12,  וחומצה- פולית מומלצת בתקופה שלפני הניתוח ולאורך כל החיים לאחריו. במהלך תקופת המעקב התאמה אישית של תוספי תזונה יכולה להתווסף במידת הצורך; זו כוללת תוספת של אבץ, מגנזיום וויטמין B6.     תשומת לב צריכה להינתן להיענות לטיפול בתוספי המזון במטרה למנוע ו/או למגר חסרים תזונתיים.
  4. הסתגלות להתנהגויות אכילה ופעילות גופנית נחוצות למען ירידה במשקל לטווח ארוך.
  5. אין הנחיות ספציפיות לגבי הגבלת הצריכה של פחמימות. 130 גרם פחמימות ליום הם צריכה מינימאלית לחולי סוכרת. לגבי סוג הפחמימות, אין עדויות חד משמעיות המצביעות על חוסר סבילות לפחמימות מורכבות בקרב האוכלוסייה של המנותחים הבריאטריים.  למרות זאת, קיימים דיווחים רבים על סבילות נמוכה ללחם, פסטה, אורז ופחמימות בעלי מרקם בצקי. בנוסף הימנעות מפחמימות פשוטות והגברת צריכת הסיבים התזונתיים והפחמימות המורכבות עוזרים במניעה של תסמונת ההצפה ((dumping syndrome. מומלצת צריכה של 14 גרם סיבים ל-1000 קק"ל.
  6. יש להימנע מהתייבשות ולהקפיד על שתיית נוזלים מספקת.  התייבשות ומחסור בנוזלים, הינם תנאי סביבה בגוף המעודדים יצירת אבנים בכיס המרה. משקאות מוגזים גורמים לחוסר נוחות במערכת העיכול. עקב מגבלת נפח יש לפזר את כמות השתייה לאורך כל היום. מומלצת שתייה לא מוגזת וללא קפאין של 1.8 ליטר ליום.

  

פירמידת המזון למנותחים בריאטריים.

 

 

  1. בסיס הפירמידה – אל תשכח כל יום – נטילת תוספי תזונה; סידן וויטמין D, ברזל, מולטי- ויטמין, שתיית מים או משקה לא מוגז ללא ערך קלורי וללא קפאין.
  2. קומה שנייה – צריכה מועדפת – חלבון 4-6 מנות ליום; מוצרי חלב (מנה =  115 גרם יוגורט, 50 גרם גבינה קשה, 140 גרם חלב, 80 גרם גבינה רכה), דגים (מנה= 85 גרם דג לבן), מוצרי בשר דלים בשומן (מנה = 60 גרם), קטניות (מנה = 80 גרם), ביצים (מנה = ביצה גדולה 50 גרם).
  3. קומה שלישית – צריכה מועדפת – ירקות, פרות ושמן זית 2-3 מנות מכל קבוצת מזון ליום. פרות עם ריכוז סוכר נמוך: מלון, אבטיח, תותים, אשכולית, תפוח, תפוז; מנה = 140 גרם), פרות עם ריכוז סוכר גבוה: ענבים, משמיש, בננה, דובדבנים, מנדרינה, ליצ'י; מנה = 70 גרם), שמן צמחי: (עדיף שמן זית) מנה = 1 כפית, ירקות מכל המינים; מנה = 50 גרם.
  4. קומה רביעית – צריכה בהגבלה – פחמימות: קטניות ודגנים; 2 מנות ליום. דגנים: פסטה, אורז, מנה = 30 גרם; דגני בוקר, לחם, טוסט, מנה = 30 גרם. קטניות: עדשים, אפונה, שעועית שחורה ולבנה, סויה, מנה = 80 גרם. בטטה, מנה = 85 גרם.
  5. קומה חמישית – השתדל להימנע מצריכה – מזונות בעלי ריכוז גבוה של שומני טראנס, שומנים רוויים וכולסטרול. מזונות בעלי תכולת סוכר גבוהה, שתייה מוגזת ואלכוהול.

 

התנהגויות שאינן קשורות למזון המהוות תרומה חשובה להצלחה ארוכת הטווח לאחר הניתוח.

 

  1. אכילת 3 ארוחות מאוזנות ביום ושתי ארוחות ביניים (snacks).
  2. שתיית מים והימנעות משתיית מים מוגזים ומשקאות מוגזים אחרים מכל סוג שהוא.
  3.  לעיסה יסודית של המזון ואכילת המזון בנפחים קטנים.
  4. אכילה איטית: מומלץ להקדיש מינימום 20 דקות לארוחה על מנת להימנע מאכילה מהירה ולאפשר תחושת שובע.
  5. מומלץ להקפיד על כמות המזון הקבועה על מנת להימנע מאכילת יתר.
  6. מומלץ להקפיד על נטילת תוספי המזון.
  7. מומלץ להימנע מאכילת מזונות מבושלים יתר על המידה ומשאריות (מזונות אלו נוטים להתייבש).
  8. מומלץ להימנע מאכילה ושתייה בו-זמנית. יש להפריד שתייה מאכילה לפחות 20-30 דקות. התעלמות מהמלצה זו עלולה לגרום להקאות ושלשולים ולגרום לאדם להרגיש רעב מהר יותר לאחר ארוחה דבר שיוביל לנשנושים בין הארוחות.  

Violeta L et al. Nutritional Pyramid for Post-gastric Bypass Patients. Obes Surg. 2010; 20:1133–1141

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני