מאמרי מערכת

רמות Ghrelin בדם חולי השמנה וחולי , Journal of Pediatrics , מתוך jc 408

15/02/2004

 

השמנה,  מחלה כרונית מהנפוצות בימינו. המחלה גוררת סיבוכים רבים  ומעוררת דאגה בגופים המופקדים על בריאות הציבור. סיבוכים הנפוצים כוללים מחלות כלי הדם והלב, ושנויים הורמונליים ומטבוליים.

לאור חשיבות הנושא, מוקדשים לו מחקרים רבים בעת האחרונה. המאמר לפנינו חוקר את השפעת ההורמון ghrelin, הורמון המווסת תאבון, שובע והשמנה. החוקרים בדקו רמות ghrelin  בדם בשתי מחלות מתוך ההנחה שסטיות רציניות במשקל החולה יתבטאו ברמות לא תקינות של ההורמון. המחלות שנחקרו היו השמנת יתר מצד אחד ומאידך .anorexia nervosa     

השם Ghrelin מגדיר את תכונותיו. שתי האותיות הראשונות ,GH ראשי תיבות   המילים growth hormone  הורמון גדילה. שלושת האותיות הבאות L-E-R תחילת המילים releasing hormone כלומר  השם מתאר את אחד התפקידים של ההורמון, והוא לשחרר את הורמון הגדילה.  ידוע כי ל  Ghrelin תפקידים נוספים והם לעורר תאבון ולדכא ניצול שומן הגוף. התכונה  הגורמת להשמנה.

ההורמון Ghrelin התגלה לא מזמן. תאים ספציפיים מפרישים את ההורמון בדופן הקיבה והתרסריון. כמויות קטנות יותר של ההורמון נוצרות בהיפותלמוס, ביתרת המוח – ה pituitary- ובריאות. 

התוצאות: החוקרים החליטו לבדוק רמות Ghrelin בדם בהתאם לשלבי ההתבגרות המינית של הנבדק ולא לפי  גילו הכרונולוגי. החלטה זו נראית הגיונית.

בשלב המחקר הראשוני נבדק המצב הפיזיולוגי של רמות Ghrelin בבני נוער בריאים.   זאת היתה קבוצת הביקורת. הבדיקה מדדה רמת ההורמון Ghrelin בתחילת ההתפתחות המינית ושוב לקראת סוף תקופת ההתבגרות המינית. 

 

התוצאות הראו, כצפוי, עליה ברמת ה Ghrelin בתחילת ההתבגרות כאשר הגוף נמצא לקראת הזינוק בגדילה האופייני לתקופה זו. רמת ה Ghrelin בדם ירדה עם סיום תקופת ההתבגרות המינית.

מכאן עברו החוקרים לבצע הבדיקה אצל חולים שסבלו מהשמנה.. השאלה: איך משפיעה ההשמנה על רמות ה Ghrelin ? נמצא שאצל בני נוער שמנים, בשלבים הראשונים של תהליך ההתבגרות המינית, רמת ה  Ghrelin בדם הנה רק מחצית מהרמה בקבוצת הביקורת. הווה אומר קיימת כאן  תופעה מאזנת,  אצל אדם שמן  קיים מנגנון המדכא את התאבון, ומונע השמנה. כאשר חולים אלה השתתפו בתכנית הרזיה, התברר כי רמות ה Ghrelin בדם עלו באופן הדרגתי אך עדיין לא לרמות תקינות.

המחלה השניה שנחקרה היתה anorexia nervosa. בניגוד לחולים שמנים, חולי  anorexia nervosa  נבדקו רק כאשר השלימו את ההתבגרות המינית. וכאן נמצא שרמות ה Ghrelin בדם היו גבוהות בצורה משמעותית בהשוואה לקבוצת הביקורת. להזכירכם שבקבוצת הביקורת החוקרים מצאו שבסוף ההתבגרות המינית רמות ה Ghrelin  היו רק מחצית ממה שהיו בתחילת ההתבגרות. ושוב תופעה מאזנת, הגוף מנסה לעורר תאבון ולעודד גדילה. כאשר חולי anorexia nervosa  טופלו בהצלחה,  ועלו במשקל  רמות ה Ghrelin בדם ירדו בהקבלה. 

 

הערת העורך: לנגני התזמורת האנדוקרינית תפקיד מרכזי בתהליך הגדילה, אגירת השומן ובויסות התאבון. לאחרונה התגלה נגן נוסף הורמון ה leptin. מטרת ה leptin   זהה למטרת ה Ghrelin  אך הוא תוקף את הבעיה בצורה מנוגדת. Ghrelin   מעורר תאבון ואילו ה leptin  מדכא תאבון. לכן רמת ה leptin בדם גבוהה בהשמנה, ולחלופין נמוכה בחולי Anorexia nervosa. לפטין  פועל  על מנגנון ויסות התאבון בהיפותלמוס. מכאן ששני ההורמונים, ghrelin ולפטין, פועלים לאותה המטרה אך בכוונים מנוגדים. תופעה זו, של הורמונים המנוגדים זה לזה,  מוכרת לנו גם מתהליך ויסות הסוכר בדם.

  

בנוסף לשני ההורמונים ghrelin ולפטין, ישנו ידיד ותיק, ה cholecystokinin, פפטיד המופרש בתחילת תהליך העיכול בתרסריון, גם הוא מעורב בויסות התאבון.

יחסי גומלין קיימים גם בין ghrelin לבין הורמון הגדילה. ה ghrelin מעודד את הפרשת הורמון הגדילה. הורמון גדילה על פי רוב אינו פועל באופן ישיר על הרקמות אלא מגרה את הכבד להפריש insulin like growth factor- I   המשפיע ישירות על התרבות התאים.  

מאמר אחר באותו עיתון מתאר מחקר שבו בדקו החוקרים  נוכחות ההורמון Ghrelin בעובר. אכן Ghrelin קיים גם בעובר ויש להניח שיש לו תפקיד בהתפתחותו. לאחר הלידה רמת ה Ghrelin בדם עולה בצורה חדה . גם למערכת ה insulin like growth factors  השפעה רבה על גדילת העובר ואילו  הורמון הגדילה מתפקד רק לאחר הלידה.

השמנה, אינה רק קללה של עולם השפע, אלא ניצנים ראשונים שלה נראים גם בעולם המתפתח. עדיף היה לאמץ אורח חיים, חינוך, תזונה נכונה שימנעו מהאוכלוסייה את הסכנות המלוות השמנת יתר. ועם זה נראה לי, כי לא רחוק היום בו, באמצעות זריקת לפטין, גרלין, ונוגדי הקולטנים שלהם – ה receptor antagonists-  נוכל לווסת את משקל גופינו ולהסר מעלינו את תוצאות השמנת היתר.

 

המאמר הופיע בירחון Journal of Pediatrics   מחודש פברואר 2004

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני