חדשות

התפוח לא נופל רחוק מהעץ: ילדים נוטים לאמץ את אורח החיים של האימהות (Obesity)

26/04/2021

 

להרגלי התזונה והצפייה בטלוויזיה של האימהות השפעה על מדד מסת הגוף ודפוס אורח החיים של הילדים הקטנים שלהן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מאוסטרליה, שפורסמו בכתב העת Obesity.

 

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין דפוסי אורח החיים לאורך הזמן ובין ממוצע סטיות התקן של מדד מסת הגוף בילדות מוקדמת. מדגם המחקר כלל 439 ילדים שלקחו חלק בתכנית Melbourne InFANT Program. מודלים לחיזוי המגמות זיהו קבוצות ילדים שאימצו אורח חיים דומה ואת מגמות השינוי בממוצע סטיות התקן של מדד מסת הגוף.

 

החוקרים מדווחים על שלושה דפוסים של אורח חיים וממוצע סטיות התקן של מדד מסת הגוף בילדים: (1) אורח חיים לא-בריא, מדד מסת גוף בטווח נמוך (30%); (2) אורח חיים בריא, מדד מסת גוף בטווח בינוני (17%); (3) אורח חיים לא-בריא, מדד מסת גוף בטווח גבוה (17%).

 

מנתוני המעקב לאורך חמש שנים עולה כי ילדים לאימהות שהקפידו על דיאטה בריאה ועתירה בפירות וירקות תועד סיכוי גדול יותר להקפיד על אורח חיים בריא בעצמם ולמדד מסת גוף בטווח התקין (יחס סיכויים של 1.22, רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.47).

 

בנוסף, בילדים לאימהות שדיווחו כי צפו בטלוויזיה במשך למעלה מ-130 דקות ביום תועד סיכוי גבוה יותר לאמץ דפוסי אורחות חיים לא-בריאים ולמדד מסת גוף גבוה יותר (יחס סיכויים של 2.55, רווח בר-סמך 95% של 1.13-5.72), בהשוואה לילדים לאימהות עם מדד מסת גוף של מעל 25 ק"ג למטר בריבוע טרם ההיריון (יחס סיכויים של 2.50, רווח בר-סמך 95% של 1.31-4.75).

 

החוקרים כותבים כי אורח חיים לא-בריא של האם (דפוסי תזונה והרגלי צפייה בטלוויזיה) עשוי להוביל לעליה בסיכון לאורח חיים לא-בריא בילדות מוקדמת. עם זאת, לא זוהה קשר משמעותי עם מין הילד, משך הנקה ופעילות גופנית אימהית ובין דפוסי אורחות החיים בילדים.

 

ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות הילדות המוקדמת כתקופה קריטית להתפתחות השמנה. החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לזהות גישות יעילות אשר יתמודדו בו-זמנית עם אורחות החיים של הילדים ושל ההורים.

 

Obesity 2021

 

לידיעה ב-MedPage Today

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני