חדשות

מה בין עובי שכבת RNFL ובין הסיכון להידרדרות קוגניטיבית בגיל מבוגר? (JAMA Ophthalmol)

29/05/2022

מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology עולה כי עובי שכבת RNFL (Retinal Nerve Fiber Layer) עשוי לשמש כסמן פרוגנוסטי להידרדרות קוגניטיבית ארוכת טווח במבוגרים בגילאי 60 שנים ומעלה.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו קשר אפשרי בין עובי שכבת הרשתית ובין התפקוד הקוגניטיבי בחולים עם ליקוי קוגניטיבי קל ומחלת אלצהיימר. עם זאת, אין נתונים רבים באוכלוסייה הבריאה והמבוגרת. כעת הם ביקשו לבחון את הקשר בין עובי שכבת RNFL ובין ליקוי קוגניטיבי והסיכון להידרדרות קוגניטיבית.

 

מדגם המחקר כלל 430 מבוגרים בגילאי 60 שנים ומעלה, אשר התגוררו בקהילה ונבחרו באקראי (גיל ממוצע של 76.3 שנים). מבין אלו, 215 משתתפים היו במעקב לאורך ממוצע של 5.4 שנים. באמצעות בדיקת SD-OCT (Spectral Domain Optical Coherence Tomography) בחנו החוקרים את העובי של שש שכבות רשתית באזור המקולה, את שכבת RNFL סביב הפפילה ואת אזור כורואיד תת-פובאלי בתחילת המחקר.

 

מהנתונים עולה קשר בין עובי שכבת RNFL מקולארית ובין מדד CERAD (Consortium to Establish a Registry for Alzheimer’s Disease) (p=0.04) וציון במבחן מיני-מנטל (p=0.03).

 

בנוכחות שכבת RNFL מקולארי דקה יותר (רבעון תחתון, פחות מ-231 מיקרומטר) תועדה ירידה גדולה יותר במדד CERAD וציונים במבחן מיני-מנטל לאורך תקופת המעקב (p=0.003 ו-p=0.01, בהתאמה). יתרה מזאת, בקרב משתתפים עם עובי RNFL מקולארי כולל מתחת לסף הרבעון התחתון תועדה ירידה גדולה יותר במדדי תפקוד קוגניטיבי ושכיחות גבוהה יותר של ליקוי קוגניטיבי ומחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו עם עובי RNFL של מעל סף הרבעון התחתון.

 

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים וגדולים יותר במטרה להבין טוב יותר אם עובי שכבת RNFL אכן מהווה סמן פרוגנוסטי מהימן להידרדרות קוגניטיבית בגיל מבוגר.

 

JAMA Ophthalmol 2022, May 26

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני