חדשות

מחקר חדש מדווח על אפקטיביות נמוכה מפלצבו לשילוב של גלוקוזאמין וכונדריטין סולפט במטופלים עם אוסטיאוארתריטיס (Arthritis and Rheumatism)?

30/08/2016

מאת נעה גינזבורג , BSc

מחקר כפול סמיות חדש בחן את היעילות של מתן גלוקוזומין וכונדריטין סולפט ב-164 מטופלים עם אוסטאוארתריטיס עם כאב ברכיים בינוני עד חמור.  כמחצית מהמשתתפים קיבלו תרופה נסיונית, בה 1200 מ"ג כונדריטין סולפט ו-1500 מ"ג גלוקוזאמין סולפט, בעוד הנותרים קיבלו פלצבו. המטופלים דיווחו על רמות הכאב הכלליות ועל הכאבים הקשורים לאוסטאוארתריטיס (באמצעות שאלון). החוקרים תכננו מחקר בעל שני שלבים, הראשון אמור היה לארוך כחצי שנה והשני להמשיך אותו, תלוי בתגובת המשתתפים, אך החוקרים נאלצו להפסיק את המחקר בכלל בגלל נטיית התוצאות לכיוון של הפלצבו: נראה שהטיפול הביא לתוצאות פחות טובות מאלו של הפלצבו בהורדת הכאב במפרקים (בסקאלה ויזואלית אנלוגית)– 19% בקבוצת הטיפול מול 33% בנוטלי הפלצבו (באופן מובהק עם p<0.03) לפי מדדים מותאמים של  intention-to-treat population , אך לא נראה הבדל בין הקבוצות בעוקבה פר-פרוטוקול.

במטופלים שסיימו את הטיפול כעבור חצי שנה, 13.6% מאלו שנטלו את התרופה הפעילה דיווחו על ירידה ברמות הכאב בהשוואה לכעשרים אחוזים מאלו שנטלו פלצבו. לא נמצאו כל הבדלים בין הקבוצות בממצאים השניונים שחיפשו החוקרים: התוצאות הכלליות ב- WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index) כמו גם מדדים של כאב ותפקוד, הפרופורציה של התגובה ב- OMERACT-OARSI (Outcome Measures in Rheumatology-Osteoarthritis Research Society International) והשימוש בתרופות הצלה.

לדברי החוקרים, מדובר במחקר נוסף בשורה של מחקרים שלא מצאו כל תועלת בשימוש בגלוקוזאמין או כונדריטין במטופלים עם אוסטאוארתריטיס או כאבי ברכיים. יתרה מזאת, מצאו החוקרים כי בקרב אלו שנטלו את הטיפול הפעיל נרשמו יותר תלונות על תופעות לוואי כמו כאבי בטן או שלשולים. לדברי החוקרים, מגבלות המחקר כללו מספר משתתפים קטן יחסית וכן כי המטופלים הורשו להשתמש בפראצטמול כתרופת הצלה.

המחקר מומן ע''י חברת התרופות הספרדית Tedec Meiji Farma SAהיה הראשון להעריך את היעילות של השילוב של שני החומרים ואשר כלל גם ועדת בטיחות לניטור ווידוא חוסר הטייה. החברה המממנת לא הייתה שותפה לתכנון או לניהול המחקר.

Arthritis Rheum 2016.

לדיווח במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני