חדשות

זריקות סטרואידים לחלל האפידורלי מלוות בדיכוי אקוטי של סמני בניית עצם בנשים לאחר-מנופאוזה (J Clin Endocrinol Metab)

15/05/2022

 

מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי מתן זריקת סטרואידים לחלל האפידורלי מובילה לירידה משמעותית בסמני בניית עצם בנשים לאחר-מנופאוזה, השפעה הנותרת לאורך 12 שבועות ומעידה על ההשלכות של טיפול בזריקות אפידורליות על העצם.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בכל שנה מבוצעות בארצות הברית למעלה מ-9 מיליון זריקות סטרואידים לחלל האפידורלי. למרות שזריקות אלו מהוות טיפול יעיל להקלה על כאב רדיקולארי מותני, ייתכנו השלכות שליליות להתערבות זו, כולל אובדן עצם. מטרתם כעת הייתה לבחון את השינויים בסמני שחלוף עצם לאחר זריקת סטרואידים לחלל האפידורלי.

 

החוקרים התמקדו בנשים לאחר-מנופאוזה, העשויות להיות בסיכון הגבוה ביותר לסיבוכים בשלד עקב ההשפעות המשולבות של זריקות סטרואידים לחלל האפידורלי עם גיל מתקדם וחסר אסטרוגן. הם השלימו מחקר תצפיתי, פרוספקטיבי, שכלל נשים לאחר-מנופאוזה שעברו הזרקת סטרואידים לחלל האפידורלי וביקורות ללא חשיפה לסטרואידים.

 

התוצאים שנבחנו כללו את רמת קורטיזול בדם, סמני יצירת עצם שכללו את Osteocalcin ו-P1NP, והסמן לספיגת עצם, CTX. המדדים נבחנו בתחילת המחקר, לאחר 1, 4, 12, 26 ו-52 שבועות מזריקת הסטרואידים לחלל האפידורלי.

 

בקרב נשים שקיבלו טיפול בזריקות סטרואידים לחלל האפידורלי תועדה ירידה של כ-50% בריכוז קורטיזול בדם שבוע לאחר הזריקה. סמני בניית עצם ירדו משמעותית שבוע לאחר הטיפול, עם ירידה של 21% בריכוז Osteocalcin וירידה של 22% בריכוז P1NP. שני הסמנים נותרו מדוכאים לאחר 4 ו-12 שבועות, אך שבו לערכי הבסיס לאחר 26 שבועות. לא תועד שיוני משמעותי בספיגת עצם, כפי שנקבע לפי ריכוז CTX.

 

החוקרים מדווחים כי בקרב הביקורות לא תועדו שינויים משמעותיים בריכוז קורטיזול או בסמני שחלוף עצם.

 

החוקרים כותבים כי לאור השכיחות הגבוהה של חולים מבוגרים המקבלים טיפול בזריקות סטרואידים לחלל האפידורלי, יש מקום להשלים מחקרים נוספים להערכת ההשלכות ארוכות הטווח של זריקות אלו על השלד.

 

J Clin Endocrinol Metab, May 7, 2022

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני