מאמרי מערכת

השימוש ב levofloxacine בילדים הלוקים בדלקת חריפה באוזן התיכונה

15/01/2007

      

דלקת חריפה של האוזן התיכונה, הזיהום החיידקי השכיח אצל ילדים.

החיידקים המזהמים את האוזניים הם :

Streptococcus pneumoniae

Hemophilus influenzae

Moraxella catarrhalis

Streptococcus pyogenes

 

מתן נרחב, ואולי מוגזם, של תרופות אנטיביוטיות בטיפול בדלקת האוזניים הביא לעמידות החיידקים לרוב התרופות שהיו מקובלות בעבר. זנים רבים של Streptococcus pneumoniae עמידים היום לפניצילין, למקרולידים ולתרופות אנטיביוטיות נוספות. בעיה זאת חריפה במיוחד בילדים שטרם מלאו להם שנתיים, בילדים המבקרים במשפחתונים, בגנונים  ובילדים  שלהם דלקת האוזן  כרונית או חוזרת. החיידק  Hemophilus influenzae  גם הוא לעיתים קרובות מראה עמידות לתרופות האנטיביוטיות שהיו נהוגות עד כה בילדים.

 

התרופה levofloxazin  היא תרופה אנטיביוטית בעלת טווח רחב מקבוצת ה fluoroquinolonones.  מוסדות הפיקוח על תרופות ומזונות בארצות הברית – ה  FDA—מרשה  מתן תרופות אלו למבוגרים מעל גיל 18. יעילותן של תרופות אלה הוכח במחלות רבות, כולל דלקת מערות האף, התלקחויות בדלקת כרונית של הסימפונות, ודלקת ריאות. ממצא זה חשוב במיוחד מאחר ובשנים האחרונות התפתחה עמידות לתרופות האנטיביוטיות שהיו נהוגות .

 

מתן תרופות מקבוצת ה  fluoroquinolones  לילדים מוגבל בגלל חשש לתופעות לוואי. החשד נבע מתצפיות בחיות מעבדה צעירות, בהן מנה חד-פעמית, אך במינון גבוה, של תרופה ממשפחת ה  fluoroquinolones  גרמה לנזק במפרקים. בחמש עשרי השנים האחרונות הצטבר ניסיון במתן  תרופה בילדים. התברר שהנזק למפרקים שנצפה בניסיונות בחיות, לא התרחש בילדים. תופעות הלוואי שכן נמצאו לא היו שונות מאלה המוכרים  במבוגרים. מחקר קודם שבדק יעילותם של ה fluoroquinolones  בילדים מצא, כי הם יעילים יותר מהתרופות שהיו נהוגות לפני כן.

 

מטרת העבודה לפנינו הייתה לברר את היעילות הקלינית והבקטריולוגית של levofloxacin   ולבודד הסיכונים במתן התרופה לילדים הלוקים בדלקת אוזניים  חריפה, חוזרת או מתמדת - recurrent or persistent acute otitis media. המיוחד בעבודה זו הוא, שהפרשות האוזן נבדקו לפני ובאמצע הטיפול, וכך ניתן היה לקבוע אם הפתוגן אמנם הודבר. המחקר התבצע במספר מרכזים בצפון ובדרום אמריקה ובמרכז אחד  בישראל.     

 

גיל הילדים היה בין חצי שנה לבין חמש שנים. נבחרו ילדים שסבלו מדלקת אוזניים חריפה, והיו בסיכון לפתח דלקת אוזניים חוזרת או מתמדת. 

נבחרו רק ילדים שענו על אחד מהתנאים הבאים:-

ילדים בני שנתיים או פחות.

ילדים שקבלו טיפול מניעתי לדלקת אוזניים ובכל זאת פתחו דלקת אוזניים חריפה.

ילדים שקבלו טיפול אנטיביוטי נגד דלקת אוזניים במשך חודש ובכל זאת פתחו דלקת אוזניים חריפה.

ילדים שבקרו בגן ילדים.

ילדים ממשפחות בהם עוד שלושה ילדים.

הטיפול היה מתן   levofloxacin במינון של 10 מ"ג/ק"ג ליום מחולק לשתי מנות במשך 10 ימים.  המינון המרבי היה  500 מ"ג ליום. ביום הראשון האוזניים נבדקו ונוזל מהאוזן הוצא לשם תרבית.  הילדים נבדקו שוב ביום הרביעי וביום השישי למחלתם. לאחר מכן החוקרים שמרו על קשר טלפוני עם הורי החולים.

הממצאים היו כדלקמן:-

ב 46% הדלקת הייתה דו-צדדית.

ב 105 תרביות  של נוזל האוזן התיכונה נמצאו אחד או יותר מארבעת הפתוגנים שהזכרנו בהתחלה.

כל החיידקים היו רגישים ל levofloxacin .

אצל 88% מהילדים.התרופה הדבירה את החיידק.  

כאשר הפתוגן היה H. Influenzae  הצלחת ההדברה  הייתה 100%.

תופעת לוואי הכי נפוצה הייתה הקאות.

מסקנת החוקרים היא כי levofloxacin   תרופה יעילה בטיפול בדלקת חריפה באוזניים, במיוחד בקבוצת ילדים הנמצאים בסיכון גבוה למחלה חוזרת או מתמדת. מספר המקרים שלא גמרו את הטיפול מחמת תופעות לוואי היה יחסית קטן. לא התגלו תלונות שיכלו להעיד על נזק לסחוס המפרקים.

הערת העורך

חשוב לשים לב לאופי הקבוצה המטופלת:- נבחרו ילדים בסיכון גבוה לפתח דלקת אוזניים חוזרת או דלקת מתמדת – persistent infection. החוקרים לא ממליצים להשתמש בתרופה זו לכול ילד הלוקה בדלקת אוזניים, אלא במקרים בהם יש לצפות לסיבוכים. עלינו לקבל את המסר, ולהורות על לקיחת התרופה רק במקרים בהם השימוש בתרופה זו מוצדק בהחלט.

 

המאמר הופיע ב Pediatric Infectious Disease Journal   מחודש דצמבר  2006

 

 An open-label, double tympanocentesis study of levofloxacin therapy in children with, or at high risk for  recurrent or persistent acute otitis media

Arguedas A, Dagan R, Pichichero M et al

Ped Infect Dis J 2006;25:1102-9


מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני