חדשות

טיפול בספריי פרוביוטי יעיל בילדים הסובלים מדלקת אוזניים מפרישה של האוזן התיכונה (מתוך Arch Dis Child)

20/02/2009

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת פברואר של Archives of Diseases of Childhood, עולה כי טיפול פרוביוטי בספריי נזלי המכיל Streptococcus sanguinis יעיל נגד דלקת אוזניים מפרישה באוזן התיכונה (SOM - secretory otitis media) ויכול בפוטנציאל למנוע מילדים לעבור ניתוח הכנסת כפתורים לאוזן התיכונה.

 

ילדים המועדים לסבול מדלקת אוזניים נושאים יותר פתוגנים חיידקיים בפלורה הנזו-פרינגיאלית שלהם, אך פחות viridans streptococci. זנים מסוימים של viridans streptococci מדכאים את הגדילה של חיידקים פתוגנים בתנאי מעבדה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבדוק האם טיפול בספריי חיידקי נזלי יעיל קלינית בילדים הסובלים מ-SOM מבוססת.

 

במחקר נכללו 60 ילדים בני שנה עד 8 (גיל חציוני – 32 חודש), שסבלו מ-SOM ממושך והיו מועמדים לעבור ניתוח הכנסת כפתורים לאוזן התיכונה. ילדים אלה חולקו רנדומאלית לקבל 10 ימי טיפול של שני לחיצות ספריי פר נחיר פעמיים ביום שכלל S sanguinis (n=19), Lactobacillus rhamnosus (n=18) או פלצבו (n=17). 6 מטופלים הוצאו מהאנליזה בשל חוסר היענות (n=3) או מאחר ופיתחו דלקת אוזניים חריפה (n=3). הילדים קיבלו טיפולים יומיים עד יום הניתוח, שנקבע 10 ימים לאחר התחלת הטיפול.

 

ביום 0 וביום 10, המטופלים עברו בדיקה גופנית ודגימות נלקחו מפלורת הנזופרינקס ומנוזל האוזן התיכונה לבדיקות נוספות.

 

טיפול בספריי עם S sanguinis השיג התאוששות קלינית משמעותית או מלאה ב-7 מתוך 19 מטופלים בהשוואה למטופל אחד מתוך 17 מטופלים בקבוצת הפלצבו (P = .044). 3 מתוך 18 מטופלים, שקיבלו ספריי עם L rhamnosus, חוו התאוששות מלאה או משמעותית ו-6 נוספים חוו שיפור כל שהוא, אך אפקטים אלה לא היו מובהקים סטטיסטית. אף אחד מקבוצות הטיפול לא דיווח על תופעות לוואי.

 

החוקרים קיוו שהדגימות, שנלקחו מהנזופרינקס ומנוזל האוזן התיכונה, יגלו מידע על מנגנוני הפעולה של יעילות הטיפול בספריי פרוביוטי. יש לציין כי הטיפול בספריי לא שינה את הרכב הפלורה בנזופרינקס ולא את תבנית הציטוקינים שהופיעה בנוזל האוזן התיכונה, כאשר היוצא דופן לכך היה רמה גבוהה של אינטרלוקין 8, שנמצאה בנזופרינקס של ילדים, שקיבלו L rhamnosus.

 

החוקרים שיערו שטיפול בספריי בעזרת חיידק חי יכול לגרות מנגנוני הגנה מולדים (innate) ולקדם פינוי של שאר החיידקים מהאוזן התיכונה. למרות שלא נמצא קשר בין הפרשת ציטוקינים בנזופרינקס ובין תוצאה קלינית, יש עדות לכך שמנגנוני הגנה מולדים יכולים לעבור שפעול על ידי טיפול בספריי נזלי המכיל חיידקים.

 

מגבלה אפשרית של המחקר היא הבדיקה הגופנית שעברו המטופלים. למרות שניתן לטעון שהבדיקה הקלינית סובייקטיבית, היא בוצעה על ידי מומחה אף-אוזן-גרון שלא היה מודע לטיפול שהילדים קיבלו.

 

לסיכום, תוצאות המחקר הנוכחי מציעות שטיפול בספריי הכולל viridans streptococci בילדים הסובלים מדלקת אוזן תיכונה מפרישה יכול להפחית את כמות הנוזל באוזן התיכונה ובכך להפחית בעיות שמיעה ולבטל את הצורך בניתוח במקרים רבים. החוקרים קוראים לביצוע מחקרים נוספים, שיבדקו את המנגנון העומד מאחורי אפקט זה של הטיפול.

 

 

Arch Dis Child. 2009;94:92–98

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני