חדשות

הנחיות ה-AAP לאבחון דלקת חריפה של האוזן התיכונה עשויים לעודד טיפול יתר

13/05/2009

חוקרים, שנכחו בפגישה השנתית של ה-Pediatric Academic Societies, הזהירו כי קריטריוני אבחון דלקת חריפה של האוזן התיכונה (AOM) של ה-AAP (American Academy of Pediatrics) לשנת 2004 עשויים להביא למתן אנטיביוטיקה שלא לצורך בחלק גדול מהמקרים.

 

תוצאות מחקר פרוספקטיבי, שכלל 40 ילדים בני 6 חודשים עד 3 הוצג גם הוא בפגישה. הילדים ביקרו אצל רופא הילדים בשבועיים שקדמו להופעת סימפטומים ונבדקו בין 6 ל-10 פעמים במהלך ההתקררות ממנה סבלו. הורי הילדים תיעדו כל יום את הסימפטומים מהם סבלו הילדים במהלך מחלתם. רופאי הילדים מדדו את הלחץ בעור התוף בכל ביקור.

 

התפקיד היחיד של החוקרים היה לבצע אוטוסקופיה פנאומטית (בדיקת אוזן באמצעות לחץ אוויר) וצילום של הקרום הטימפני בכל ביקור.

 

מתוך 31 מקרי התקררויות, ב-11 מהמקרים (35%) הייתה התאמה לקריטריוני ה-AAP עבור AOM . מתוך 200 הביקורים, שבוצעו במהלך המחקר, קריטריוני AAP עבור AOM תועדו ב-28 ביקורים (14%).

 

רופא הילדים רשם אנטיביוטיקה ב-4 (13%) מתוך 31 ההתקררויות. שניים מתוך 4 מקרים אלה קיבלו אנטיביוטיקה בשבוע הראשון למחלתם ושניים בשבוע השני.

 

7 מתוך 12 הילדים, שסבלו מתפליט באוזן האמצעית בנקודת ההתחלה, התאימו לקריטריוני AAP עבור AOM ב-21 (6%) מתוך 81 ביקורי המחקר. בניגוד לכך, 4 מתוך 9  ילדים עם אוזניים תקינות בנקודת ההתחלה, התאימו לקריטריוני AAP ל-7 (6%) מתוך 119 ביקורי המחקר (P < .001).

 

10 מתוך 11 ילדים עם AOM התאימו לקריטריוני AAP ב-6 הימים הראשונים למחלתם. המצב הקליני של הילדים השתפר ב-9 מתוך 10 מקרים. 3 מתוך 11 התאימו לקריטריוני AAP בשבוע השני של מחלתם.

 

ילדים קטנים, בעיקר אלה הסובלים מתפליט באוזן האמצעית, יתאימו לעיתים קרובות לקריטריוני ה-AAP עבור AOM במהלך המסלול הטבעי של התקררות. רוב המקרים יעברו לבד ללא טיפול אנטיביוטי.

 

לדברי החוקרים, למרות שההנחיות לא ממליצות על מתן אנטיביוטיקה לכל מקרי ה-AOM, עליה בשיעור אבחון המחלה יכולה להיות מפורשת בצורה הלא נכונה.

 

כתגובה על המחקר נאמר כי AOM יחלוף לבד ללא טיפול ביותר מ-90% מהמקרים. הבעיה היא שאין גישה זהירה למתן טיפול. כיום יש יותר ויותר ילדים במעונות יום, יותר ויותר זיהומי אוזניים ויותר יותר מרשמי אנטיביוטיקה.

 

טיפול יתר ב-AOM הוא בעיה גדולה בילדים. יש להימנע ממתן לא הכרחי של אנטיביוטיקה ומטיפול בתפליט באוזן האמצעית באמצעות כפתורים מאחר ואין מידע ארוך טווח התומך בטיפולים אלה. עלינו לחנך הורים לטפל בזיהומי אוזניים של ילדיהם בעזרת טיפול תסמיני (בעיקר משככי כאבים מקומיים) מאחר וברוב המחקרים, AOM חולף לבד.

 

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני