מאמרי מערכת

מכתב גלוי מאת מנדי לייטון-בליישה, יו''ר העמותה למאבק בכאב בנושא הסדרת הטיפול בקנאביס רפואי

20/05/2010

11 במאי 2010

לכבוד

פרופ' אליק אבירם

המנהל המדעי של המכון הלאומי לחקר שרותי הבריאות ומדיניות הבריאות

שלום רב,

ביום חמישי האחרון השתתפתי במפגש חוקרים שיזמת בנושא הסדרת הטיפול בקנאביס רפואי בישראל. אני מודה לך על קיום דיון בנושא חשוב זה ועל כך שאפשרת לי, כיו"ר עמותה המייצגת ציבור רחב של אנשים המתמודדים כאב כרוני, להציג עמדתנו במהלך הדיון.

למרבה הצער והתסכול, אני חשה כי לא הצלחתי להציג כראוי בפניך ובפני המשתתפים האחרים את המצוקות והצרכים האמיתיים של המטופלים. כאבים עזים שתקפו אותי בעת הדיון פגעו בריכוז שלי וביכולת לבטא בפניכם את הדברים בבהירות וברהיטות. אי לכך, בשל חשיבות הנושא והרלוונטיות שלו לאיכות חיי המטופלים ולבריאותם, אני מבקשת להעלות על הכתב בקצרה את עקרי הדברים.

ראשית דבר, העמותה למאבק בכאב מודה ומעריכה עד מאוד את תרומתו הרבה של ד"ר ברוך לקידום הנושא, אלמלא מסירותו לנושא ולרווחת המטופלים לא היתה כיום חלוקה של קנאביס רפואי. כמו כן, אנו מודים לכל המגדלים שבכפוף להנחייה של ד"ר ברוך סיפקו עד היום את התרופה ללא עלות.

אנו סבורים כי הפתרון האולטמטיבי והמתחייב הוא הסדרת הנושא בחקיקה, הכנסת קנאביס רפואי לסל הבריאות וחלוקתו בבתי מרקחת. עם זאת, עד להסדרת העניין באופן קבוע, יש לפעול להשגת ההסדר ביניים שיתן פתרון למצוקה הקיימת. להל"ן הערותינו בהתייחס להיבטים שעלו במהלך מפגש החוקרים:

קבלת אישור ראשוניבעבר, זמן ההמתנה לקבלת האישור ארך ימים בודדים בלבד. כיום, בשל העומס על המערכת, חולים נאלצים להמתין עד חודשיים. זה לא סביר שבשל אילוצים אדמינסטרטיבים חולה יאלץ להמתין חודשיים לקבלת תרופה כלשהיא, מעבר לכך זהו מצב בלתי נסבל עבור חולי כאב כרוני המתמודדים יום יום עם התקפי כאב עזים. נוכח הצפי של ד"ר ברוך לעלייה משמעותית במספר המטופלים אנו קוראים להקצות משאבים לאלתר למימון המנהלת שדרושה ליעול וזרוז התהליך.

חידוש אישור - ע"פ הנוהל הקיים תוקף האישור הראשוני פוקע לאחר חצי שנה, חידושו מותנה בהעברת דו"ח מהרופא המטפל לד"ר ברוך. מנסיוני האישי ומנסיונם של מטופלים רבים אני יכולה להעיד שגם חידוש האישור עלול להתעכב שבועות רבים. במהלך השבועות הללו המטופלים אינם מקבלים את התרופה והם נותרים חסרי אונים. כרופא, אתה וודאי מודע לאפקט הבעייתי של הפסקת טיפול רפואי בשעה שהמטופל ממשיך להזדקק לו, המצוקה היא פיזית ונפשית כאחת. לאור זאת אנו קוראים להסדיר מסלול נפרד ומזורז לחידוש אישורים.

תדירות חלוקה – כיום רוב המטופלים נאלצים להגיע לתחנת החלוקה אחת לשבוע כדי לקבלים את אספקת הקנאביס הרפואי. ברור כי ניתן ומומלץ להקל על המאמץ הפיזי של המטופל והטרחה של בני משפחתו על ידי הסדרת החלוקה אחת לחודש.

נקודות חלוקה – חרף התנגדותה של הרוקחת הראשית, אנו סבורים כי קנאביס רפואי, בדומה לכל תרופה אחרת הנחשבת סם מסוכן, צריך להיות זמין למטופל אך ורק בבתי מרקחת. המצב הנוכחי בו אנו מקבלים את הקנאביס ישירות מהמגדלים אינו תקין.

אישור לטיפול בחולי כאב כרוניבעקבות הדיון ביום חמישי התראיין ד"ר ברוך בקול ישראל ועדכן כי כרגע ניתנים רשיונות חדשים רק לחולים אונקולוגים. מציאות זאת עומדת בסתירה להתוויות המוכרות בישראל כפי שהוצגו ע"י ד"ר ברוך במפגש החוקרים. כיוון שגם חולים בכאב כרוני שאינו על רקע אונקולוגי כלולים בהתוויות אלו, אנו מבקשים למנוע את אפלייתם ולוודא כי גם הם יקבלו אישורים בהתאם לצרכים הרפואיים שלהם. למען הסר ספק, ברור לנו כי התעדוף הוא כורח המציאות והעומס בפניות, ידוע לנו כי חלילה אין כוונה לפגוע בחולים, לכן אנו שבים וקוראים להקצאת תקציב מידי לתגבור המנהלת הממונה על הנפקת האישורים.

ד"ר ברוך הציג במפגש את הצורך בהקמת מלכ"ר שינהל ויפקח על תחום הקנאביס הרפואי בישראל משלב גידולו ועד לחלוקתו למטופלים. אנו חולקים עליו וסבורים כי ברוח האמנה הבינלאומית בנושא סמים נרקוטיים יש להקים גוף ממשלתי שיפקח על הנושא. באופן זה, נחייב את המדינה לקחת אחריות ישירה על התחום ונבטיח תקציבים יעודיים לתחום. כך או כך, גם אם משרד הבריאות יחליט להקים מלכ"ר שפעילותו תהיה תלויה במימון החולים, יש לגבש בהקדם האפשרי תכנית פעולה ולוח זמנים מהיר לישומה.

אנו רואים עצמנו שותפים לתהליך ומעוניינים לקחת חלק בכל דיון עתידי שיערך בנושא

בכבוד רב,

מנדי לייטון-בליישה

יו"ר העמותה למאבק בכאב

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני