חדשות

רשתות כאב במוח כיעד חדש לטיפול בנוגדי-דיכאון (Lancet Psychiatry)

29/06/2019

 

מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Psychiatry עולה כי רשתות עצביות במוח, בפרט רשת TCPA (Thalamo-Cortico-Periaqueductal), קשורות עם תחושת כאב ומהוות יעד אפשרי חדש לטיפול בנוגדי-דיכאון חדשים.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול בנוגדי-דיכאון מהווה אפשרות יעילה להקלה על דיכאון, אך קרוב למחצית מהחולים אינם מגיעים או סובלים מתופעות לוואי ולכן אינם יכולים להקפיד על הטיפול. כעת הם ביקשו לזהות את ההשפעות של טיפול בנוגדי-דיכאון על הקישוריות העצבית, הקשר עם שיפור בתסמינים ולבחון אם השפעות אלו היו הדירות בשני מחקרים.

 

החוקרים השלימו שני מחקרי כפלי-סמיות, מבוקרי-פלסבו, להערכת נוגדי דיכאון ממשפחת SNRI (Serotnin-Norepinehphrine Reuptake Inhibitor) עם בדיקות MRI שהושלמו לפני ואחרי הטיפול. מחקר אחד ארך 10 שבועות ובחן את תוצאות הטיפול ב-Duloxetine (סימבאלתה, 30-120 מ"ג ביום) והשני ארך 12 שבועות ובחן את הטיפול ב-Desvenlafaxine (פריסטיק, 50-100 מ"ג ביום).

 

מדגם המחקר כלל מבוגרים עם הפרעת דיכאון, אשר גויסו בין ינואר 2006 ועד נובמבר 2011 למחקר שבחן את הטיפול ב-Duloxetine ובין אוגוסט 2012 ועד ינואר 2016 למחקר להערכת Desvenlafaxine. בדיקות MRI לפני ואחרי הטיפול בוצעו ב-32 משתתפים במחקר Duloxetine וב-34 משתתפים במחקר Desvenlafaxine.

 

בשני המחקרים, הטיפול בנוגדי-דיכאון הפחית את הקישוריות התפקודית בהשוואה לפלסבו ברשת TCPA, אשר נקשרה בעברה עם תחושת כאב. בקבוצות הטיפול התרופתי הפעיל תועדה ירידה בקישוריות התפקודית ברשת זו אשר עמדה בקורלציה עם שיפור בחומרת תסמיני דיכאון בשני המחקרים ועם תסמיני כאב במחקר להערכת Desvenlafaxine.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי רשת TCPA קשורה עם תחושת כאב וזו עשויה לשמש יעד אפשרי חדש לפיתוח תרופות חדשות להקלה על דיכאון.

 

Lancet Psychiatry 2019

 

לידיעה ב-MedPage Today

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני