חדשות

מחלות עור כרוניות מלוות בשיעורים הגבוהים ביותר של מרשם לטיפול באופיואידים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Society for Investigative Dermatology)

16/06/2021

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מנתונים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Society for Investigative Dermatology עולה כי אופיואידים ניתנו בשכיחות הגבוהה ביותר לטיפול בחולים עם ויטיליגו, המנגיומה, פמפיגוס, אטופיק דרמטיטיס ופסוריאזיס.

 

החוקרים השלימו מחקר חתך שהתבסס על נתונים מסקר NAMCS (National Ambulatory Medical Care Survey) בשנים 2009-2016 אודות 288,462,610 ביקורים אצל רופא עור. הם גם אספו נתונים אודות הטיפול התרופתי וסיווגו את הטיפולים לקטגוריות הבאות: אופיואטים, נוגדי-דלקת שאינם סטרואידים, אצטאמינופן וגבפנטין.

 

ניתוח סטטיסטי שימש להערכת מרשמים לטיפול בתרופות להקלה על כאב בכל שנה והחוקרים בחנו את הקשר בין מרשמים לטיפול באופיאטים ובין מאפייני החולים.

 

מרבית הביקורים אצל רופאי עור היו מצד חולים מעל גיל 65 שנים (36.2%) ואלו בגילאי 45-64 שנים (32.1%). למעלה ממחצית מהביקורים אצל רופא עור היו מצד נשים (56.4%).

 

מרשם לאופיואידים ניתן ב-1.3% מכלל הביקורים. בנוסף, 4.7% מהביקורים כללו מתן מרשם לנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים, ב-0.7% ניתן מרשם לאצטאמינופן וב-0.6% ניתן מרשם לגבפנטין.

 

פרוצדורות דרמטולוגיות בזמן ביקורים היו אחראיים ל-43.1% מהמרשמים באופיואידים. המצבים העוריים הנפוצים עבורם ניתן טיפול באופיואידים כללו ויטיליגו (10.3%), המנגיומה (3.8%), פמפיגוס (3.6%), אטופיק דרמטיטיס (3.4%) ופסוריאזיס (2.5%).

 

החוקרים מדווחים כי 58.5% מהמרשמים לאופיואידים מצד רופאי עור ניתנו לחולים מעל גיל 65 שנים. השערתם היא כי הסיבה לכך נובעת משיעור גבוה יותר של חולים מבוגרים הנדרשים לניתוחים בשל סרטן העור, עבורם ניתן לעיתים קרובות מרשם לטיפול באופיואידים.

 

מהערכת גורמי הסיכון לשימוש ארוך-טווח באופיאטים עלה כי אופיואידים ניתנו ב-13.2% מהביקורים בהם ניתן מרשם לבנזודיאזפינים (יחס סיכויים מתוקן של 8.17), ב-8.4% מהביקורים בהם החולה סבל מהפרעת התמכרות (יחס סיכויים מתוקן של 9.40), ב-5.2% מהביקורים בהם החולים סבלו מדיכאון (יחס סיכויים מתוקן של 3.28) וב-2.4% מהביקורים בהם החולים השתמשו בטבק (יחס סיכויים מתוקן של 1.09).

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי שיעור מתן המרשמים לאופיואידים בקרב רופאי עור הוא נמוך בכללותו. עם זאת, על רופאי עור להכיר את גורמי הסיכון לשימוש ארוך-טווח באופיואידים ולשקול התערבויות לא-נרקוטיות או לא-תרופתיות במידת האפשר.

 

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Society for Investigative Dermatology

 

לידיעה במדסקייפ

 

ד"ר עמית עקירוב הוא מומחה ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה, רופא בכיר במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בבית חולים בלינסון. ליצירת קשר ומידע נוסף: www.amitakirov.com

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני