חדשות

לעיסה או הרחה של טבק קשורה לסיכון מוגבר לתמותה מאוטם לבבי או משבץ מוחי (מתוך BMJ)

21/08/2009

 

ממטה-אנליזה חדשה אשר פורסמה בגיליון אוגוסט של ירחון British Medical Journal (BMJ) עולה כי צריכת טבק שלא בעישון (Smokeless tobacco), כגון בהרחתו או בלעיסתו, איננה נטולת סכנה כשמדובר בבריאות הלב. החוקרים, שמגיעים מה-International Agency for Research in Cancer (IRAC), סקרו 11 מחקרים משוודיה ומארצות הברית, אשר בוצעו כמעט כולם בגברים, והראו כי אנשים הצורכים טבק שלא בעישון הינם בעלי סיכון מוגבר לתמותה מאוטם לבבי או משבץ.

החוקרים מסבירים כי בניגוד לדעה הרווחת כי טבק ללא עישון הינו בעל השפעה מועטה מאוד על הבריאות, הרי שמחקרים הראו כי מוצרים אלו קשורים בסיכון מוגבר לפתח סרטן, וכי קשר זה אכן סיבתי. מחקרים אלו כבר קשרו צריכת טבק שלא בעישון עם סרטן הפה, סרטן הלבלב וככל הנראה גם עם סרטן הושט. כעת, המחקר הנוכחי מוסיף מידע המצביע על כך שצריכת טבק שלא בעישון גורמת בנוסף גם למוות ממחלות קרדיווסקולאריות.

 

לדברי החוקרים, סוגי הטבק הנצרך שלא בעישון אשר מצויים בשימוש בצפון אמריקה ובאירופה כוללים אבקה יבשה להרחה הנשאפת, אבקה לחה להרחה (אותה מכנים משוודיה snus), וכן טבק ללעיסה (המכונה spit tobacco), אותו מוצצים וסופגים דרך הפן הפנימי של הלחי. החוקרים מוסיפים כי מוצרים אלו נמצאים בשימוש מזה מאות שנים, וכי לאחר ירידה בצריכתם שהופיעה במשך מרבית המאה העשרים, השימוש בה שב ועולה בעשורים האחרונים.

 

בשנת 2000, 23.9% מהגברים בשוודיה ו-4.1% מהנשים דיווחו על שימוש באבקת טבק יבשה להסנפה מדי יום או מדי פעם. באותה שנה, 4.4% מהגברים ו-0.3% מהנשים בארה"ב היו צרכנים פעילים של טבק להרחה או ללעיסה.

 

על מנת לקבוע האם צרכנים של טבק ללא עישון מצויים בסיכון מוגבר לתמותה מאוטם לבבי או משבץ, סקרו החוקרים באופן סיסטמטי אשר המחקרים אשר פורסמו ברחבי העולם בנושא עד לשנת 2009. לאחר מכן, פסלו מהניתוח מחקרים שמקורם מאסיה, וזאת משום שהשימוש בטבק ללא עישון שם הינו מסוג שונה, בדרך כלל betel quid, המכיל מרכיבים אחרים כגון אגוז ה-arcea, מבהירים החוקרים.

 

ניתוח העל כלל 8 מחקרים משוודיה- שם השימוש ב-snus הינו נפוץ- ושלושה מחקרים נוספים מארה"ב. עשרה מהמחקרים בוצעו בגברים בלבד, וכל המחקרים מלבד שניים כללו רק אנשים שלא עישנו טבק מימיהם.

 

החוקרים מצאו כי צריכת טבק שלא בעישון הייתה קשורה מסיכון מוגבר למקרי תמותה לבביים. בשמונה מחקרים אנשים הצורכים טבק שלא בעישון היו בעל סיכון יחסי של 1.13 למות כתוצאה מאוטם לבבי (95% CI = 1.06-1.21) בהשוואה לאנשים שלא עושים כן. באופן דומה, חמישה מהמחקרים הראו כי הם בעלי סיכון יחסי של 1.40 למות כתוצאה משבץ (95% CI = 1.28-1.54). תוצאות המחקרים האמריקאים היו ברות השוואה לאלו מהמחקרים שמקורם בשוודיה, מוסיפים החוקרים.

 

החוקרים מעריכים כי בשנת 2000, 0.5% ממקרי התמותה כתוצאה מאוטם לבבי ו-1.7% ממקרי התמותה כתוצאה משבץ בגברים אמריקאים נבעו מצריכת טבק שלא בעישון. כמו כן, הם מעריכים כי בשנת 2001 5.6% ו-5.4% ממקרי התמותה כתוצאה מאוטם לבבי ומשבץ, בהתאמה, בקרב גברים שוודיים נבעו מהרגל זה.

 

החוקרים מכירים בכך שאין מחקרם זה נטול מגבלות, ומזכירים ערלפנים אפשריים אשר לא נלקחו בחשבון בניתוח העל. עם זאת, הם מציינים כי אם קשר זה בין צריכת טבק שלא בעישון ובין תוצאות קרדיווסקולאריות קטלניות אכן ממשי, הרי שהשלכותיו הקליניות ואלו הקשורות בבריאות הציבור הינן משמעותיות, על אף העובדה כי מידת הסיכון שמתווסף כתוצאה מקשר זה הינו קטן.

 

בנוסף, הם טוענים כי לאור העלייה בהיקף השימוש בטבק ללא עישון בעת האחרונה, חשוב להדגיש כי כל צורות הצריכה של טבק הינן מזיקות, וכי המניעה הטובה ביותר הינה לפיכך שלא להתחיל בצריכת טבק מכל סוג שהוא, או לחילופין- עבור אנשים שכבר צורכים אותו- לחדול מלהשתמש בטבק על כל סוגיו.

 

כשנתבקשה להגיב לפרסום הדברים, ציינה דוברת ארגון ה-AHA כי מרבית האנשים יודעים כי עישון סיגריות הינו מזיק, אולם יתכן ואינם מבינים כי גם צריכת טבק שלא בעישון מהווה אף היא סיכון בריאותי- לסרטן הפה, להתקף לב ולשבץ. לדבריה, אנשים צעירים הצופים במשחקי כדור בסיס בטלוויזיה עלולים להיות מושפעים מן השחקנים אשר נוהגים ללעוס ולירוק טבק.

 

הדוברת מוסיפה כי קרדיולוגים ורופאים אחרים צריכים לזכור את הצורך לשאול את מטופליהם לא רק לגבי עישון סיגריות אלא גם לגבי צריכת טבק בצורות שאינן עישון שלו.

 

תוצאות המחקר הנוכחי עומדות בקנה אחד עם אלו של מחקר אחר, המכונה INTERHEART. החוקרים העומדים מאחורי זה האחרון מציינים כי תוצאותיהן עקביות עם אלו שפורסמו כעת, וכי הם מצאו כי צריכת טבק שלא בעישון הייתה מזיקה וגרמה למקרי אוטם לבבי כמו עישון סיגריות.

 

BMJ 2009;339;b3060

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני