חדשות

פורסם סיכום החידושים העיקריים בחקר האבחון, הטיפול והמניעה של סרטן לשנת 2009 (מתוך Journal of Clinical Oncology)

11/11/2009

מאת ד"ר בן פודה שקד 

                              

דו"ח חדש מטעם ה-American Society of Clinical Oncology (ASCO) אשר פורסם בגיליון נובמבר של ירחון Journal of Clinical Oncology מסכם את החידושים במחקר הקליני של סרטן, ובו מוזכרים המחקרים שהינם בעלי ההשפעה הרבה ביותר על הטיפול המעשי בחולים. דו"ח זה, אשר מתפרסם מדי שנה, כולל השנה את 51 המחקרים החשובים שפורסמו במהלך 2009, לרבות 15 מחקרים אותם מחשיבים עורכי הדו"ח כחידושים מרכזיים שהינם בעלי הפוטנציאל להוביל לירידה בתמותה מסרטן.

 

להלן אחדים מהחידושים המחקריים שנכללו בדו"ח הנוכחי:

 

א)      טיפול מכוון ראשון כנגד סרטן הקיבה: מחקר קליני גדול מצא כי הוספת התכשיר Trastuzumab (הרספטין) לטיפול הכמותרפי המקובל לסרטן מתקדם של הקיבה הגביר את השרידות ב-26% בקרב חולים בהם הגידול ביטא רמות גבוהות של החלבון HER2, בהשוואה לכמותרפיה בלבד.

 

ב)       טיפול אימונותרפי יעיל ראשון לנוירובלסטומה: נמצא כי הנוגדן הכימרי Anti-GD2 antibody ch. 14.18 מוריד את הסיכון להישנות ומשפר את השרידות ב-20% בחולים עם נוירובלסטומה בסיכון גבוה.

 

ג)       מחקר קליני מבוקר ראשון מסוגו מזה למעלה מ-30 שנים הדגים שיפור בשרידות הכוללת בחולים עם סרטן מתקדם של הראש והצוואר: על פי ממצאי המחקר, הוספת Cetuximab (ארביטוקס) לכמותרפיה הראשונית הביאה לעלייה בשרידות הכוללת ב-20% והגבירה את השרידות ללא התקדמות המחלה ב-46%, בהשוואה לכמותרפיה בלבד.

 

ד)      תובנות חדשות לגבי אופן השימוש היעיל ביותר בתרופה Gefitinib (אירסה): מחקר קליני גדול מצא כי טיפול קו ראשון ב-Gefitinib מאט את ההתקדמות של סרטן ריאה מסוג NSCLC בקרב אסיאתים שאינם מעשנים או מעשנים קל בהם הגידול הסרטני מראה מוטציות בגן ה-EGFR, אולם לא כך בקרב אלו אשר אינם מראים מוטציות אלו. יתרה מכך, חולים ללא מוטציות בגן זה הגיבו טוב יותר לטיפול הכמותרפי המקובל.

 

ה)     ה-FDA האמריקאי אישר את השימוש בתכשיר Bevacizumab (אווסטין) כתכשיר יחיד לגליובלסטומה שכבר טופלה קודם לכן: על פי החוקרים, זוהי התרופה הראשונה מזה כעשור המאושרת לטיפול במחלה. בנוסף, אושר השימוש בתרופה לטיפול בקרצינומה גרורתית של תאי הכליה (RCC) בשילוב עם Interferon, וזאת בהתבסס על מחקר אשר הדגים כי משטר טיפולי זה הביא לעלייה בשרידות ללא התקדמות המחלה והשרידות הכוללת. כמו כן, אישר ה-FDA את השימוש ב-Everolimus (סרטיקן) לטיפול בחולי RCC בהם המחלה התקדמה על אף טיפול בתרופות מכוונות אחרות.

 

ו)        תוצאות מהמחקר הגדול ביותר אי פעם אשר בחן סרטן מתקדם של דרכי המרה מאשרות כי טיפול משולב ב-Gemcitabine (גמזר) ו-Cisplatin הינה הגישה הטיפולית היעילה ביותר, הן מבחינת הגברת השרידות והן מבחינת האטת התקדמות המחלה בכשליש, בהשוואה לטיפול ב-Gemcitabine בלבד.

 

ז)       טיפול אחזקתי ב-Pemetrexed (אלימטה) משפר את השכירות בחולים עם סרטן ריאות מתקדם: תוצאות ממחקר בינלאומי גדול מבססות את הטיפול האחזקתי בתרופה זו כגישה הטיפולית המועדפת כעת לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מתקדם מסוג Non-squamous NSCLC.

 

ח)     טיפול קרינתי לאחר ניתוח משפר את השרידות עבור סרטן ערמונית בשלב מוקדם, על פי תוצאות מחקר גדול, בו עקבו החוקרים אחר החולים למשך תקופה חציונית של 13 שנים. ממצא זה מבסס גישה טיפולית מועדפת לגברים אשר בוחרים לעבור ניתוח בשל שלבים מוקדמים של סרטן הערמונית.

 

ט)     החיסון כנגד נגיף ה-Human Papillomavirus (HPV) הינו יעיל בקרב נשים מבוגרות: החוקרים דיווחו כי Gardasil הביא לירידה בסיכון לזיהום בנגיף ה-HPV, סרטן צוואר הרחם ומחלות אחרות הכרוכות בזיהום בנגיף זה בקרב נשים בגילאי 25 עד 45 שנים אשר לא סבלו בעברן מזיהום באותם זנים כנגדם פועל החיסון. ממצאים אלו מציעים כי החיסון עשוי להיות יעיל עבור אוכלוסייה רחבה יותר של נשים מכפי שסברו קודם לכן.

 

י)        טיפול אדג'ובנטי עם Bevacizumab (אווסטין) אינו מונע הישנויות של סרטן המעי הגס בקרב חולים אשר עברו ניתוח בהתוויה זו.

 

יא)    טיפול מקובל בשלושה תכשירים כימותרפיים הינו עדיף על פני טיפול בתכשיר יחיד בקרב נשים מבוגרות הסובלות מסרטן השד: מחקר מרכזי אשר ביקש להשוות את שתי הגישות מצא כי הטיפול המשולב בשלוש תרופות הינו יעיל משמעותית עבור חולות אלו וקשור בשיעור נמוך יותר של תופעות לוואי לעומת מונותרפיה.

  

J Clin Oncol 2009

 

לידיעה ב-NeLM

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני