חדשות

שתי בדיקות דם חדשות מגלות תוצאות מבטיחות באיתור מוקדם של סרטני מערכת העיכול (מתוך כנס Gastrointestinal Cancers Symposium)

25/01/2010

מאת ד"ר בן פודה שקד

 

משני מחקרים חדשים אשר הוצגו בכנס השנתי ה-Gastrointestinal Cancers Symposium (GICS) עולה כי ישנן תוצאות מבטיחות לשתי בדיקות דם אשר עשויות לסייע באיתור המוקדם של סרטני מערכת העיכול.

 

המחקר הראשון הינו פרי עבודתם של קבוצה ישראלית אשר הוצג בידי ד"ר שרה קראוס מהמרכז הרפואי ע"ש סוראסקי בתל אביב. החוקרים מדווחים כי בדיקת דם פשוטה לרמות חלבון CD24 מראה רגישות וסגוליות של למעלה מ-90% באיתור של סרטן המעי הגס והרקטום, ודיוק של למעלה מ-80% בזיהוי אדנומות.

 

החוקרים מסבירים כי חלבון CD24 הינו חלבון המצוי על פני ממברנת התא וליגאנד ל-P-selectin המעורב בהיצמדות תאים ובהיווצרות גרורות, ואשר נקשר בעבר לסרטן המעי הגס. מטרת מחקרם הנוכחי הייתה לבחון את הביטוי של חלבון זה בלימפוציטים פריפריים מנבדקים בריאים ומכאלו עם סרטן קולורקטלי או אדנומות. לדברי החוקרים, לא קיימת כיום בדיקה שימושית המבוססת על הסרום אשר הינה בעלת רגישות או סגוליות מספקות.

 

החוקרים מצאו כי רמות החלבון CD24 בסרום הן מוגברות במרבית החולים עם סרטן קולורקטלי או אדנומות. לפיכך, הם מאמינים כי בדיקת דם פשוטה המודדת את רמות חלבון זה בלימפוציטים הפריפריים עשויה לסייע בהצלחה להבחנה בין נבדקים בריאים ובין אלו עם ממאירות, ולשמש כסמן ביולוגי לאיתור מוקדם ולמעקב אחר חולים עם מחלה זו.

 

במחקר נכללו 150 חולים עוקבים אשר עברו קולונוסקופיה. לימפוציטים פריפריים בודדו מדגימות הסרום של החולים, והחלבון שהופק מהם נותח בקרב נבדקים אלו. אותה בדיקה בוצעה במחקר  אישור שני של 73 נבדקים עוקבים, אשר תוצאותיהם הוצגו בכנס האמור.

 

בנוסף, הראו החוקרים כי חלבון CD24 הינו בעל רגישות וסגוליות להבחנה בין חולים ללא ממצאים חריגים בקולונוסקופיה ובין אלו עם סרטן קולורקטלי או אדנומות. רמות החלבון היו סביב 2000 OD/mm2 בקרב הנבדקים הבריאים לעומת 12,000 OD/mm2 עבור חולים עם אדנומות או סרטן של המעי הגס והרקטום. הם מציינים כי הרגישות הייתה 92.3% עבור איתור של סרטן קולורקטלי ו-75.0% עבור איתור של אדנומות. הרגישות עמדה על 83.8% ו-89.2%, בהתאמה. בניתוח של שתי קבוצות החולים גם יחד, הייתה הרגישות 78.4% והסגוליות 86.8%.

 

במחקר נוסף שהוצג אף הוא בכנס, הראתה בדיקות Immunoassay תוצאות מבטיחות עבור האיתור של סרטן לבלב בשלב מוקדם, עם דרגה גבוהה של דיוק. הבדיקה מזהה ומכמתת את רמות החלבון PAM4 בסרום, אנטיגן המצוי לדברי החוקרים בקרוב ל-90% ממקרי סרטן הלבלב אולם אינו נצפה באופן טיפוסי בקשר לנגעים שפירים או ממאירויות אחרות.

 

לדברי החוקרים, עלה בידם להראות כי חלבון PAM4 הינו די מדויק בזיהוי חולים עם סרטן הלבלב. באם ממצאיהם אלו יאושרו במחקרים גדולים יותר, הם טוענים, הרי שבדיקה זו עשויה לשמש ככלי מבטיח לאיתור המחלה בשלב בו הפעולות בעלות הפוטנציאל לריפוי תהיינה בעלות סיכוי טוב יותר לתוצאה מוצלחת.

 

החוקרים מסבירים כי הנוגדן המונוקלונאלי PAM4, המוכר גם כ-Clivatuzumab, מזהה ביומרקר ייחודי עם סגוליות גבוהה ל-Mucin Glycoprotein המבוטא בידי אדנוקרצינומה של הלבלב. החלבון אינו ניתן לזיהוי בתאי לבלב תקינים או בתאים של חולים עם דלקת כרונית של הלבלב, מצב אשר במובנים אחרים עלול להיות קשה להבחנה מסרטן.

 

החוקרים מוסיפים כי הבדיקה ל-PAM4 הינה בעלת היכולת לזהות את אנטיגן PAM4 בדם, חלבון המיוצר בידי הגידול ועשוי לשמש כסמן, לא רק עבור האבחנה אם כי גם עבור טיפולים מכווני מטרה. בדיקת ה-PAM4 Enzyme Immunoassay בוצעה בקרב 68 חולים אשר עברו ניתוח בלבלב וכן בקרב 19 נבדקים בריאים. הרגישות הכוללת של הבדיקה לאיתור סרטן הלבלב הייתה 81%, עם רגישות של 62% לאיתור סרטן לבלב בשלב I, 86% לאיתור המחלה בשלב II ו-91% רגישות לאיתור המחלה בשלב III/IV.

 

לדברי החוקרים, בדיקת ה-PAM4 assay זיהתה את הרוב המכריע של החולים עם סרטן לבלב בשלבים מוקדמים, ו-91% מאלו עם סרטן זה בשלב מתקדם. לפיכך, מדובר לטענתם בבדיקה ספציפית מאוד עבור סרטן הלבלב, המצביעה בסבירות גבוהה כי חולה זה או אחר סובל ממחלה זו.

 

החוקרים משערים כי הבדיקה לא תשמש כבדיקת סקר גלובאלית, כי אם כבדיקה בחולים בהם קיים חשד לסרטן זה או המצויים בסיכון גבוה לפתחו. אלו כוללים אנשים עם דלקת כרונית ארוכת טווח של הלבלב וסוכרת, מעשנים כבדים ואנשים הצורכים אלכוהול בכמויות גדולות, וכן אלו עם סיפור משפחתי חיובי לצורות התורשתיות של דלקת הלבלב או סרטן הלבלב, הם מציעים.

 

שתי קבוצות החוקרים שהוזכרו ציינו כי הן עובדות על המשך פיתוח הבדיקות שנחקרו, וכי אלו עשויות להיות זמינות לשימוש קליני תוך כשנתיים-שלוש.

 

מומחה בתחום אשר נכח בכנס ונתבקש להגיב לפרסום הדברים, מסביר כי מחקרים אלו הינם חלק ממאמץ מחקרי גדול יותר לפתח בדיקות בעלות רמה גבוהה של דיוק לשם איתור מקרי סרטן של מערכת העיכול בשלב מוקדם. ביחס לסרטן הלבלב, מציין המומחה, מקצוע הרפואה נאבק שנים רבות בטיפול במחלה, כך שהממצאים שדווחו הם בגדר חדשות מרעישות. באם הייתה בדיקה המאפשרת איתור מוקדם יותר של סרטן זה, הרי שמשמעות הדבר שהטיפול בו ומניעת מקרי תמותה בעקבותיו היו נעשים בצורה טובה יותר. באשר לתוצאות הנוגעות לבדיקה לאיתור סרטן המעי הגס והרקטום (חלבון CD24), טוען המומחה כי בעוד שמדובר עדיין בתוצאות ראשוניות, באם תתוקף הבדיקה היא עשויה להועיל מאוד במניעת תמותה מסוג שכיח זה של סרטן.

 

מתוך הכנס השנתי ה-Gastrointestinal Cancers Symposium (GICS) שנערך בינואר 2010 באורלנדו, פלורידה.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני