חדשות

פרוטוקול סקירה חדש מסייע באבחנה מוקדמת של סרטן לבלב (Gastrointest Endosc)

11/08/2011

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במאמר חדש שפורסם במהדורת יולי של כתב העת Gastrointestinal Endoscopy מדווחים חוקרים כי פרוטוקול סקירה חדש, המבוסס על רמות CA 19-9 בדם מסייע בהחלטה על הצורך בבדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופי וזיהוי סרטן לבלב בשלב מוקדם. החוקרים מדווחים כי פרוטוקול זה עדיף על האמצעים המקובלים כיום לאבחנה.

 

החוקרים כותבים כי באמצעות פרוטוקול זה, ניתן להגדיל את הסיכוי לאבחן סרטן לבלב בשלב 1. עם זאת, חלק מהמומחים אינם בטוחים כי אכן כך הדבר.

 

במסגרת המחקר החוקרים ערכו בדיקות להערכת רמות CA 19-9 בדם. מדגם המחקר כלל 546 משתתפים, בגילאי 50-80 שנים, עם לפחות קרוב משפחה אחד שאובחן עם אדנוקרצינומה של הלבלב.

 

הרגישות והסגוליות של הסמן הנ"ל עומדים על 70-90% ו-70-98%, בהתאמה. בדיקת דם זו שימשה בעבר לזהות חולים עם סרטן לבלב במסגרת בדיקות סקר נרחבות, אך מעולם לא שימשה באוכלוסיה זו בסיכון-גבוה.

 

במידה ורמת CA 19-9 עמדה על מעל 37 IU/mL, הנבדק נשלח לבדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופי. נלקחו דגימות ביופסיה מכל נגע שזוהה.

 

ב-27 נבדקים ריכוז CA 19-9 עמד על מעל 37 IU/mL (4.9%), בדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופי בוצעה ב-26 נבדקים (חולה אחד סירב לפרוצדורה).

 

ממצאי בדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופי היו תקינים ב-14 נבדקים. נגעים ממאירים או טרום-ממאירים זוהו בחמישה נבדקים (0.9%). מבין אלו, חולה אחד אובחן עם אדנוקרצינומה בשלב 1.

 

בנוסף לאדנוקרצינומה, פרוטוקול הסקירה זיהה גידול נוירו-אנדוקריני אחד, נגע מוצינוטי פפילארי אחד בתוך הצינוריות, נגע מוצינוטי אחד ונגע אחד בתוך אפיתל הלבלב.

 

החולה עם אדנוקרצינומה של הלבלב נותח בהצלחה וכיום, 3.5 שנים לאחר הניתוח, עודנו בחיים, עם ריכוז CA 19-9 של 11 וללא עדות להישנות המחלה. כל יתר הנבדקים עם נגעים היו בחיים וחשו בטוב.

 

משך ההישרדות של החולה שאובחן עם אדנוקרצינומה בשלב 1 הינו הארוך ביותר בקרב חולים עם אדנוקרצינומה של הלבלב, במסגרת פרוטוקולי סקירה שפורסמו בספרות הרפואית. העלות לזיהוי נגע יחיד בלבלב עמדה על כ-8,000 דולרים, העלות לזיהוי אדנוקרצינומה עמדה על כ-40,000 דולרים.

 

עם זאת, המומחים כותבים כי יש מספר מגבלות לגישה זו, ביניהן העובדה שרק ב-70-80% מהחולים עם סרטן לבלב ריכוז CA 19-9 גבוה, לכן גישה זו לא תסייע ב-30% מהחולים עם סרטן לבלב בהם לא חלה עליה של הסמן הנ"ל. דרושים סמנים ביולוגיים ספציפיים וטובים יותר מ-CA 19-9.  בנוסף, אספירציה באמצעות מחט בהכוונת אולטרה-סאונד אנדוסקופי הינה פעולה מורכבת ותלויות-בודק. המאמר לא דן בסיבוכים הכרוכים בפרוצדורות אלו והמומחים סבורים כי גישה זו עדיין מוכנה לשימוש ודרושים מחקרים נוספים בנושא.

 

Gastrointest Endosc. 2011;74:87-95

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני