חדשות

מה בין תרופות לטיפול בסוכרת והסיכון לסרטן הלבלב? (American Journal of Gastroenterology )

02/02/2012

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology עולה קשר אפשרי בין הטיפול במטפורמין ובין סיכון מופחת להתפתחות סרטן לבלב, קשר שתועד בנשים בלבד. מנגד, הטיפול באינסולין וסולפוניל-אוריאה עשוי להביא לעליה בסיכון זה.

 

החוקרים כותבים כי סרטן לבלב הינה ממאירות נדירה יחסית, אך עם שיעורי תמותה גבוהים. גורמי סיכון משמעותיים כוללים גיל מתקדם ועישון; גורמי סיכון מינוריים כוללים צריכת אלכוהול, גורמים תזונתיים והשמנת-יתר. הקשר בין סוכרת מסוג 2 ובין סרטן לבלב הוא מורכב וייתכן כי סוכרת קצרת-טווח הינה תוצאה של סרטן לבלב מוקדם ולא הגורם לו. מחקר קודם בנושא הקשר בין תרופות לסוכרת וסרטן לבלב הציע קשר אפשרי בין מטפורמין ובין הפחתת הסיכון, כאשר סולפוניל-אוריאה ואינסולין מלווים בסיכון מוגבר לממאירות; עם זאת, למחקר היו מספר מגבלות ועל-כן ביקשו החוקרים לבחון את הנושא באופן מעמיק יותר.

 

החוקרים ערכו מחקר מקרה-ביקורת גדול, המבוסס על נתוני מאגר GPRD (General Practice Research Database). הם זיהו כ-2,700 מקרים – כלומר חולים שאובחנו לראשונה עם סרטן לבלב במהלך תקופת המחקר (1995-2009) – והתאימו בין כל חולה לשש ביקורות, בהתאם לזמן הקלנדרי, גיל, מין, מצב כללי ומספר שנים עם היסטוריה פעילה במאגר GPRD לפני תאריך האינדקס. המחקר לא כלל חולים עם אלכוהוליזם, זיהום HIV או אלו עם נתונים זמינים במהלך תקופה של פחות משלוש שנים לפני תאריך האינדקס.

 

מהממצאים עולה כי טיפול ארוך-טווח (30 מרשמים ומעלה) במטפורמין אינו מלווה בשינוי בסיכון הכולל לסרטן לבלב (יחס סיכויים מתוקן של 0.87). עם זאת, טיפול ארוך-טווח בתכשיר זה לווה בסיכון מופחת לסרטן לבלב בנשים (יחס סיכויים של 0.43).

 

טיפול ארוך-טווח בסולפוניל-אוריאה (30 מרשמים ומעלה) לווה בסיכון מוגבר לסרטן לבלב (יחס סיכויים של 1.9) וכך גם טיפול ארוך-טווח (40 מרשמים ומעלה) באינסולין (יחס סיכויים של 2.29).

 

החוקרים כותבים כי לא צפו את ההשפעה של מין על הסיכון לסרטן לבלב בעקבות טיפול במטפורמין וממליצים להתייחס לכך בזהירות, שכן הממצאים מבוססים על מספר מוגבל של מקרים וביקורות, ומאחר שאין הסבר ברור לדבר. הסיכון המוגבר לסרטן לבלב על-רקע טיפול ארוך-טווח בסולפוניל-אוריאה ואינסולין תואר במחקרים קודמים; עם זאת, תוצאות אלו התבססו על מספר מוגבל של מקרים וביקורות ודורשת התייחסות זהירה.

 

American Journal of Gastroenterology

 

לידיעה ב-NELM

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני